Lammstek med chevrégratäng

20 min + tid i ugnen

4 port.

 

1 kg urbenad lammstek, gärna svensk

salt

2 msk smör

500 g mjölig potatis

500 g rödbetor

2 kvistar rosmarin

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

2 dl vatten

200 g getost gärna ”hård”

 

Gärna bland sallad till servering

Sätt ugnen på 175°.

Salta lammsteken runt om, låt nätet vara kvar.

Hetta upp en stekpanna så den är riktigt varm, helst gjutjärnspannan.

Stek lammsteken i smör, ett par minuter på varje sida så den får färg bara.

Skala potatisen och rödbetorna och skiva den tunt med mandolin eller matberedare och lägg i en ugnsfast form som är så stor att lammsteken kan ligga ovanpå ett galler och bakas ovanför formen utan att det droppar på sidan av formen.

Skala och pressa eller riv vitlöken ner i en skål.

Häll på salt, grädde och vatten och rör om. Häll blandningen över potatisen.

Peta ner rosmarinkvistarna i formen så de ger smak till gratängen.

Riv över getosten.

Ställ gratängformen i ugnen på en plåt.

Placera lammsteken direkt på gallret ovanför gratängen så smakerna från steken droppar ner i gratängen.

Baka lamm och gratäng i ugnen i cirka 50 minuter.

Låt sedan lammsteken vila i nätet i 20 minuter.

Klipp bort nätet och skiva steken.

Servera med gratängen och gärna blandad grönsallad.

 

Tips! Har du en stektermometer hemma så vet du att lammsteken är perfekt när den når ca 60 grader. Ta då ut och låt vila.