Köttbullar i tomatsås

Tricket med en god tomatsås är att ha bra råvaror, det vill säga goda krossade tomater som smakar solmoget. Sen ska den koka, gärna i minst 30 minuter, eller längre om du hinner. Man kan eventuellt späda med lite vatten om den blir för tjock.

4 port.

Köttbullar

1 ägg, ekologiskt

½ dl majsmjöl

½ dl krossade tomater

2 msk olivolja

500g nötfärs, svensk gärna ekologisk

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

½ tsk chilipulver

1 klyfta vitlök, riven/pressad

1 msk lökpulver alt. 1 liten gul lök finriven

 

Tomatsåsen

1 gul lök

1 morot

1 sellerisjälk

1 vitlöksklyfta

1 soltorkad tomat

2 msk tomatpuré

4 dl krossad tomat

 

Till servering

1/2 dl basilika finhackad

1/2 dl persilja finhackad

spagetti, glutenfri jag gillar den som görs på majs bäst

2 nävar ruccola

parmesanost

god olivolja att ringla över

salt

peppar

Finhacka grönsakerna till tomatsåsen, för hand eller i matberedaren. Fräs grönsakerna med tomatpurén i en kastrull med lite olja. Tillsätt krossade tomater.Låt puttra i minst 30 minuter.

Blanda samman allt till en jämn smet och låt stå i 10 minuter och rulla sen till små köttbullar. Stek på hög värme i lite matolja och smör. Tills de är genomstekta och har fin färg.

Koka spagettin enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda den nykokta spagettin med tomatsåsen, köttbullarna, ruccola och örterna. Smaka av med salt och peppar, servera rykande het på vackra fat.

(RECEPT OCH BILD ÄR FRAMTAGET PÅ UPPDRAG AV SVENSKA POSTKODLOTTERIET)
Share: