Rullfria köttbullar

1 ägg

½ dl mjölk

1 msk lökpulver

1 tsk salt

½ tsk malen svartpeppar

500 g nötfärs, svensk gärna ekologisk

2 dl finriven parmesan

25 g smör att steka i

Gör såhär:

  1. Blanda ihop ägg, mjölk, lökpulver, salt och peppar.
  2. Tillsätt färs och parmesan och rör snabbt ihop så allt blandas.
  3. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper på en skärbräda till en rektangel som är 30 x 20 centimeter. Skär med en kniv till 30 fyrkantiga köttbullar.
  4. Smält smöret i en panna. Ta av pannan från värmen och lägg i de skurna köttbullarna. Innan du lägger dem i pannan, krama ihop dom med handen så de blir lite rundare.
  5. Stek på hög värme i smör så de är gyllene runt om.
  6. Kolla att de är genomstekta och servera.

 

Förslag på servering:

2 rödlökar

1 msk ljus soja

800 g blandade rotfrukter, potatis, morot, palsternacka, rotselleri. Det du har hemma.

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

2 msk olivolja

½ msk timjan torkad

  1. Sätt ugnen på 230°.
  2. Klyfta rotsakerna i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Tillsätt vitlöksklyftorna hela med skal, salt, olja och timjan och rör om med händerna.
  4. Baka i ugnen i cirka 30 minuter medan du gör köttbullarna.
  5. Skär löken i båtar.
  6. När köttbullarna börjar bli klara efter ca 5 minuter, tillsätt om du vill löken och sojan och låt steka med på svag värme tills rotsakerna är klara.

Psst om du vill göra mer klassiska köttbullar, byt mjölken mot vispgrädde och svartpeppar mot vitpeppar och skippa parmesanosten.

Vill du se när jag gör köttbullarna, kika in på min youtube-kanal ”Lättlagat med Jessica Frej”