Glöggmingel tv4- 10 december

Recepten jag lagade i bingolotto 10 december 2017.

Bingolotto 10 december

 

Drink med tranbär och kanel

Från min kokbok ”Supergott och Supersnabbt”

10 minuter

4 glas

 

Kanelstänger smakar oväntat mycket och blir så sjukt snygga i drinken. Den här passar superbra på jul och höstens alla fester. Ett granskott i varje glas för extra effekt är inte fel!

 

6 dl tranbärsjuice eller granatäpplejuice

2 dl äppeljucie

8 kanelstänger

1 liter is

 

Till servering:

1 dl strösocker

½ lime eller citron

 

  1. Kyl alla ingredienser väl.
  2. Blanda ihop alla ingredienser utom is i en kanna, låt stå 5 minuter.
  3. Dra limen över glaskanten. Doppa kanterna i socker.
  4. Fyll glas med is och häll upp drinken i glasen.

 

Vill man ha i alkohol så passar rom, fireball och calvados superbra!

 

 

Löjromschips

Från min kokbok ”Supergott och Supersnabbt” 

5 minuter

4 portioner

 

Lyxig förrätt som du svänger ihop om man bara har en kniv, en skärbräda och fem minuter. Nyår, midsommar eller påsk – alltid festligt och gott!

 

½ rödlök

20 lättsaltade potatischips

50 g löjrom

1 dl crème fraiche

färsk dill

 

  1. Finhacka rödlöken.
  2. Lägg chipsen på ett fat. Toppa varje chips med lök, löjrom och crème fraiche.
  3. Avsluta med lite dill. Servera genast!

 

Rödbetssallad med getost på knäcke

Rödbetor och getost är bästa kompisar, den här rödbetssalladen är mycket frächare och smakrikare än sin klassiska kusin som vi brukar ha till köttbullarna.

25 st.

 

2 rödbetor tot. 200 g

150 g getost

1 msk olivolja

1 tsk Citronpeppar

1 tsk Honung

Knäckebröd, gärna fröknäcke.

 

Skala och koka rödbetorna mjuka i saltat vatten.

Låt svalna.

Riv rödbetorna grovt.

Mosa getost och rödbetor i en skål ihop med olivolja, citronpeppar och honung med hjälp av en gaffel.

Klicka ut röran på bröden och lägg de på en bricka.

Servera

 

Krämig grönkålssallad med bacon

Från min kokbok ”Supergott och Supersnabbt”

20 minuter

4 portioner

 

Den här salladen är den godaste salladen jag vet. Den passar perfekt på julbordet men även till middag vilken kväll som helst under vinterhalvåret när grönkålen är en av de få färska icke importerade grönsakerna i butiken. Alla jag bjudit på den här salladen har krävt att få receptet så var beredd på succé!

 

8 skivor bacon

½ tsk salt

½ tsk malen svartpeppar

70 g naturella macadamianötter

2 dl majonnäs

3 msk dijonsenap

3 msk äppelcidervinäger

1 msk ljus soja

2 stora vitlöksklyftor

3 dl (60 g) finriven parmesan

400 g grönkål

2 dl torkade tranbär

 

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Lägg nötterna på en plåt och rosta i 5–8 minuter så att de blir gyllene, det går bra att göra samtidigt som baconen.
  4. Rör ihop majonnäs, dijonsenap, vinäger och soja i en salladsskål.
  5. Pressa i vitlöken, tillsätt parmesan och rör om.
  6. Riv ner små blad av grönkål, allt utom stjälkarna. Blanda ihop grönkålen med dressingen med rena händer så allt blandas väl.
  7. Hacka nötterna och strö över grönkålssalladen.
  8. Toppa med tranbären.

 

Apelsin med kardemumma

Från min kokbok ”Supergott och Supersnabbt”

5 minuter

4 portioner

 

En liknade rätt fick jag när jag var på middag hos min kompis Sara. Jag tog en tugga och kände direkt att det här var en helt genialrätt i sin enkelhet. Den nymalda kardemumman, de saftiga apelsinerna och pigga granatäpplena gör det till en helt fulländad kombination. Tack Sara!

 

2 apelsiner

½ granatäpple

1 tsk malen kardemumma

choklad- eller vaniljglass

 

  1. Skala apelsinerna med en kniv så du får bort det vita. Skiva filéerna och sprid ut dem på ett fat.
  2. Pilla ur kärnorna ur granatäpplet och strössla dem över apelsinerna.
  3. Strö över nymald kardemumma. Servera med en god vanilj- eller chokladglass.

 

Lingon och pepparkakor

Obeskrivligt enkelt och samtidigt fantastiskt gott, det vill säga en perfekt dessert.

3 dl vispgrädde

10 pepparkakor

225 g frysta lingon, halvtinade

1 dl socker

1 dl kondenserad, karamelliserad mjölk även kallad dulce de leche. Finns färdig.

1 tsk flingsalt

 

Rör ihop socker och lingon, man kan röra till sockret löst sig eller så hoppar man det om man som jag tycker det är lite härligt när det är halvsmält.

Vispa grädden.

Smula sönder kakorna.

Varva kakor, lingon, karamelliserad mjölk och vispad grädde i glas.

Share: