Risotto enkelt recept

En enkel grundrisotto kan man alltid svänga ihop hemma hos mig för i min kyl finns alltid, lök, vitlök, vin och parmesan. I skafferiet ser jag alltid till att ha risottoris. På så vis är jag alltid förberedd på oväntade gäster. Risotton kan sen varieras i det oändliga. Sparris, saffran, räkor, svamp, tomat, örter, citron, ja det mesta blir gott i en risotto.

 

30 min.

 

3 klyftor vitlök

1 gul lök

1 dl olivolja

4 dl carnaroliris eller arborioris

3 dl torrt vitt vin, gärna det vinet du tänker servera till maten.

12 dl varm grönsaksbuljong

2,5 dl riven parmesan

 

Till servering

Svartpeppar

Olivolja

Färska örter.

 

Finhacka vitlök och lök.

Fräs det i olivolja i en tjockbottnad stor kastrull tills löken är genomskinlig och mjuk.

Tillsätt riset och låt det suga upp oljan.

Häll på vin.

Rör hela tiden.

Tillsätt buljongen löpande under omrörning i ca 20-25 minuter.

Ta av från värmen och rör i parmesan.

Servera med nymalen peppar, eventuellt mer parmesan och olivolja.