Alla recept från Bingolotto 25 mars

Gulliga ägghalvor

Om det inte är barn med vi påskbuffén så är detta jättegott ändå, men man kan ju om man vill hoppa över dekorationerna.

 

4 st

4 ägg

2 msk majonnäs

½ msk dijonsenap

½ tsk tabasco

½ morot till näbbar

Pepparkorn/linser eller liknande till ögon

 

Koka äggen, 10 minuter dvs fast gula.

Låt äggen svalna i kall vatten.

Skala och dela äggen.

Ta ut gulorna och lägg i en skål med majonnäs, dijonsenap och tabasco.

Mosa ihop till en slät röra med gaffel.

Fördela röran där gulan låg i äggen, spritsa gärna

Skär små trekanter av morötterna och placera som näbbar och fötter

Sätt pepparkorn som ögon.

Placera på ett fat eller i äggkoppar.

Om du placerar på ett fat kan du strö ut exempelvis pumpafrön så de står stabilt.

 

 

 

Ljummen sparrissallad

När man har superfin sparris så behöver man inte krångla till det, njut den med tillbehör som får den att lyfta.

10 min.

4 port.

 

500 g färsk grön sparris

2 dl riven parmesan

4 msk smakrik olivolja

1 citron

 

Bryt av den delen längst ner på sparrisen som är lite träig, ca 2 cm.

Koka sparrisen et par minuter i saltat vatten och lägg sen på ett vackert fat.

Riv över parmesanosten.

Ringla över olivolja och juice från citronen.

Avsluta med nymalen svartpeppar.

Servera direkt

 

Tips!

Addera lite hackade pistagenötter på sparrisen och lägg till perfekt stekta kycklingbröst eller ugnsbakad lax så har ni en underbar varmrätt om ni vill.

 

 

Påskgul soppa

Superenkelsoppa som passar perfekt till en enkel påsklunch ihop med lite nybakat bröd.

 

1 kg morötter

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 tsk tabasco

2 msk olivolja

½ dl riven ingefära

2 l god grönsaksbuljong

Ca 1 tsk salt

Färsk koriander

 

Skala och slanta morötterna.

Hacka löken grovt

Hetta upp en stor kastrull och häll i olivolja.

Fräs löken så den mjuknar lite.

Häll i morötter.

Tillsätt buljongen.

Låt koka med lock i ca 20 minuter tills morötterna är genommjuka.

Häll i riven ingefära.

Mixa soppan slät.

Smaka av med salt.

Servera med exempelvis lite koriander, en klick creme friche, bröd eller om du har rester av kyckling kan man ha i det med.

 

 

Våfflor

10 st.

3 ägg

3 dl mjölk

100 g smält smör

2 dl maizena majsstärkelse

2 dl havremjöl (märkt glutenfritt)

1/2 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

smör till stekning

 

Vispa ihop till en jämn smet.

Jag brukar använda stavmixer för att undvika klumpar.

Låt stå i 5 minuter.

Hetta upp ett våffeljärn.

Smöra eventuellt järnet lite inför första våfflan.

Grädda och njut!

 

Servering 1

För ca 4 hela våfflor dvs 16 ”hjärtan”

 

150 g lax, gärna salmalax

1 krm salt

1 tub riven pepparrot á 45 g

200 g färskost exempelvis philadelphia

1 kruka basilika

Nymalen svarpeppar

Zest av 1 citron

 

Skiva laxen så tunt du kan.

Strö lite salt på laxen.

Bred ett tunt lager pepparot på våfflan.

Bred ett generösare lager med philadelphia ovanpå pepparoten.

Fördela laxen på våfflan.

Hacka basilkan och strö över våfflan.

Strö över lite zest på våfflan.

Dra lite svartpeppar på våfflan och servera direkt.

 

Servering 2

För ca 4 hela våfflor dvs 16 ”hjärtan”

2 dl creme friache

150 g löjrom

1 liten rödlök

1 citron

 

Finhacka löken.

Klicka ut löjrom, crème fraiche och lök på varje våffla.

 

Påsktårta med choklad och nougat

Min vän Linda dekorerade en tårta på liknade sätt för många år sen och när jag testade själv slogs jag av hur enkelt det var.

 

150 g smör

200 g mörk choklad i knappar

1 dl kakao

1 1/2 dl socker

4 ägg

1 tsk flingsalt

 

Vispgrädde till servering

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg ett bakplåtspapper i en form.

Smält smöret.

Lägg chokladknapparna i det varma smöret, rör om tills all choklad är smält.

Tillsätt socker, ägg, salt och kakao och rör om med en visp till en jämn smet.

Häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter, ej varmluft

Låt svalna och ställ i kylen.

 

När kakan svalnat är det dags att dekorera med följande.

 

150 g nougat

2 dl kokos

Ca 1 tsk Grön hushållsfärg

Ca  1 tsk Gul hushållsfärg

Godis – ägg, kaniner, kycklingar och liknade.

 

Smält nougaten i micron.

Blanda kokosen med karmellfärgen, i en skål, blanda gärna med händerna så det blandas väl.

Addera lite karmellfärg i taget till önskad kulör, olika märken färgar olika mycket.

Häll nougaten på kakan.

Stö över kokos.

Låt stelna.

Dekorera med godis

 

 

Share: