Recept Aftonbladet morgon 29 mars

 

1.

Gulliga ägghalvor

Om det inte är barn med vi påskbuffén så är detta jättegott ändå, men man kan ju om man vill hoppa över dekorationerna.

 

4 st

4 ägg

2 msk majonnäs

½ msk dijonsenap

½ tsk tabasco

½ morot till näbbar

Pepparkorn/linser eller liknande till ögon

Koka äggen, 10 minuter dvs fast gula.

Låt äggen svalna i kall vatten.

Skala och dela äggen.

Ta ut gulorna och lägg i en skål med majonnäs, dijonsenap och tabasco.

Mosa ihop till en slät röra med gaffel.

Fördela röran där gulan låg i äggen, spritsa gärna

Skär små trekanter av morötterna och placera som näbbar och fötter

Sätt pepparkorn som ögon.

Placera på ett fat eller i äggkoppar.

Om du placerar på ett fat kan du strö ut exempelvis pumpafrön så de står stabilt.

2.

Så pocherar man ägg:

 

4 ägg + 4 tsk ättika

 

Sätt på två kastruller med vatten.

Knäck äggen i varsitt litet glas med 1 tsk ättika i.

När vattnet kokar dra de av plattan och gör en virvel i vattnet med en slev.

Häll i äggen, 1 och 1. 2 i varje kastrull.

Låt de ligga i det kokheta vattnet tills vitan omslutit sig kring gulan och vitan är fast, det tar ca 3 minuter.

Tips för den ambitiösa – knäck äggen i en finmaskig tråd sil så den tunna delen av vitan rinner av och lägg ägget sen i ättika. På så vis får du ett perfekt pocherat ägg.

 

Share: