Grekisk köttgryta med pilaffris

Receptet är framtaget i ett betalt samarbete med Fontana Food.

Tomatig köttgryta som är smaksatt med julen kryddor. Perfekt för julmiddagen med stora familjen så receptet går bra att dubbla fler gånger om och är lätt att laga till många. Testa  gärna att smula över lite fetaost vid servering för extra smak.

Ca 6-8 port.

 

Marinad:

1 tsk hel kryddpeppar

8 kryddnejlikor

1 tsk salt

4 krossade vitlöksklyftor

3 lagerblad

1 kanelstång

2 tsk oregano

1 ½ dl rödvin

2 msk olivolja original

 

Gryta:

1200 g högrev

Olivolja original att steka i

Salt och svartpeppar

3 rödlökar

1 lagerblad

½ dl gula russin

5-8 dl Fontana tomatjucie

1 dl Fontana soltorkade tomater

 

Till servering:

Olivolja med mycket smak, exempelvis Kalamon

Fontana fefferoni

 

 

Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden.

Skär köttet i grytbitar och lägg i marinaden, låt marinera i 8 timmar minst.

Plocka upp köttet ur marinaden men spara marinaden.

Stek köttet på hög värme i olivolja så de får fin färg.

Hacka löken grovt och addera den med.

Låt steka med i 5 minuter.

Lägg i lagerblad, russin, soltorkade tomater och häll sen på marinaden och tomatjuice så det täcker.

Lägg på ett lock och låt små puttra i 2 timmar.

Titta till då och då och full eventuellt på med mer tomatjuice.

Ta av locket och koka ytterligare 30 minuter.

Titta till då och då och addera tomatjuice om det blir för torrt.

Servera med Pilaffris, fefferonis och ringla lite smakrik olivolja på varje tallrik.

 

Pilaffris

 

4 port

 

3 dl basmatiris

1 tsk salt

2 msk smör

1 pkt saffran

6 dl kokande vatten

 

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj riset i kallt vatten.

Blanda basmatiris, salt, smör, saffran och kokhett vatten i en kastrull, sätt på locket.

Stoppa in i en 200 grader varm ugn och plocka ur efter 30 min.

Rör lätt om med en gaffel.

Klart!