Enkel och billig rabarbertårta 🎂

Rabarber är en sån grej många har i trädgården! Har du ingen egen så efterlys i lokala facebookgrupper, många blir glada att det skördas och går åt 🌸

Rabarbertårta

12 bitar

450 g rabarber (ca 1 liter slantade eller 2 liter frysta askar)
1 msk vatten
3 dl strösocker
5 dl vispgrädde (välj laktosfri eller mjölkfri variant om det behövs)
1 förp tårtbotten (finns glutenfri om det behövs)
2 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)

 

Gör såhär:

  1. Koka ihop rabarber, vatten och socker tills rabarbern är helt mjuk. Har du en urskarpad vaniljstång så låt den koka med rabarbern.
  2. Låt sedan svalna. Det här momentet kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylskåpet.
  3. Vispa grädden.
  4. Varva tårtbotten, lite kardemumma, grädde och rabarberkompott.
  5. Avsluta högst upp med bara grädde.
  6. Kanterna brukar jag låta vara ”nakna” men du kan klä dem med grädde om du vill
  7. Dekorera enligt någon av tipsen nedan.

Dekorationstips:

  1. Är det säsong för jordgubbar så dekorera gärna med det.
  2. Annars kan du pressa över lite saft från en råriven rödbeta och göra ett fint rosa mönster.
  3. Hyvlade rabarber som fått ligga i isvatten kan också bli läckert på!
  4. Även hackad rostad mandel är gott på tårtan!