Bearnaise på två vis

Fusk bearnaise

1 burk creme fraiche

2 msk dragon

1 msk dijonsenap

1 msk kycklingfond

½ msk äppelcidervinäger

 

Rör samman samtliga ingredienser.

Värm i en kastrull.

Klart.

 

Riktig bearnaise eller så som jag gör riktig bearnaise

 

1 banan schalottenlök

1 dl vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 msk torkad dragon till lagen

200 g smör

2 äggulor

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 msk torkad dragon att smaksätta med

 

Hacka löken och lägg den i en kastrull ihop med vatten, vinäger och 1 msk dragon.

Låt det koka i 3–4 minuter tills det återstår 2–3 msk vätska.

Sila bort löken och dragonen.

Häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt svalna medan du bryner smöret.

Bryn smöret i en egen kastrull. När smöret smält fortsätter du ha det på värmen och rör hela tiden till de blir bärnstensfärgat och doftar nötigt. Häll smöret i en liten kanna.

Vispa ner äggulorna i vinäger reduktionen. Ha det på väldigt svag värme och vispa hela tiden medan du droppar i smöret. Det får inte bli för varmt då spricker såsen. Är det för svag värme så tjocknar den inte.

Ett knep är att ha en tom sval skål bredvid dig så om du märker att den är klar och nästan för varm så häll upp den i skålen och fortsätt röra. Man kan också slänga ner en isbit.

 

Om såsen spricker. Börja om med en ny äggula och lite vatten och droppa i en spruckna såsen (på samma sätt som smöret).

 

Smaksätt såsen med svartpeppar, salt och dragon