Snittar till fest!

Honungsnötter

 

2 dl cashewnötter, naturella

1 msk honung

1 krm salt

 

Stek på medelvärme ca 5 min tills honungen ”kokat” in i nötterna och de fått en gyllenbrun färg.

Sprid ut på ett bakplåtspapper för att svalna.

Servera direkt när de svalnat.

 

 

Dukkha

2 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 msk korianderfrön

1 msk hel spiskummin

1 tsk fänkålsfrön

½ msk salt

1 msk socker

 

Till servering

1 dl sesamolja

1 gurka

5 morötter

 

Mixa tills de är som en grov kryddblandning.

Skala morötterna.

Skär morötter och gurka i stavar och lägg på ett fat.

Häll sesamoljan i en liten skål och lägg dukkhablandningen i annan liten skål.

Dippa först i oljan och sen i kryddblandningen.

 

OM du vill spara kryddblandingen, lägg den avsvalnad i en burk och förvara i kylskåp.

 

 

Vitlöksbröd med persilja

4–5 skivor gott ljust bröd, behöver inte vara purfärskt

75 g rumsvarmt smör

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 krm salt

1 dl finhackad persilja

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg smör och olivolja i en skål.

Pressa i vitlöken, salt och tillsätt persiljan.

Rör ihop till ett kryddsmör.

Bred smöret på brödet.

Lägg brödet på en plåt och rosta i ugnen i ca 5 minuter så smöret smälter och brödet blir lite krispigt i kanterna.

Varje bröd i 2–3 bitar, lägg på ett stort fat och servera genast.

 

Det går jättebra att förbereda smöret och förvara i frysen och sen låta tina till rumstemperatur när de ska användas.

 

 

Getost och jordgubbe

Så många jordgubbar som gäster

Lika mycket getost

Tandpetare

Basilikablad

 

Trä jordgubbe, basilika blad och en bit getost på en pinne

Servera!

 

 

Rödbeta och fetaost på knäcke

2 rödbetor tot. 200 g

150 g getost

1 msk olivolja

1 tsk Citronpeppar

1 tsk Honung

Knäckebröd, gärna fröknäcke.

 

Skala rödbetorna

Riv rödbetorna fint

Mosa getost och rödbetor i en skål ihop med olivolja, citronpeppar och honung med hjälp av en gaffel.

Klicka ut röran på bröden och lägg de på en bricka.

Servera