Knäckig äppelpaj med brynt smör

10 minuter + 30 minuter i ugn

8 portioner

500 g svenska äpplen

½ tsk kanel

150 g smör

2 ½ dl farinsocker

½ dl vispgrädde

1 dl majsmjöl

3 dl havregryn (märkta glutenfritt om du har celiaki)

1 krm salt

½ tsk bakpulver

vaniljglass eller crème fraiche

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Klyfta äpplena och lägg i en pajform. Strö kanel över äpplena.
  3. Bryn smöret i en kastrull, genom att smälta det under omrörning tills det skummar och är gyllene i färgen.
  4. Ta av från värmen.
  5. Slå i farinsocker och vispgrädde och rör om. Tillsätt majsmjöl och rör om till en slät smet. Rör i bakpulver.
  6. Tillsätt havregryn och salt och bred massan över äpplena i formen.
  7. Grädda i 30 minuter.
  8. Servera ljummen med vaniljglass eller crème fraiche.

Vill du se hur jag gör äppelpajen, kika in på min youtube-kanal ”Lättlagat med Jessica Frej”