5 tips – soppa på en spik

Hej!

Välkomna alla nya följare och tack för all fin respons igår på Facebook och Instagram. Jag är husvakt några veckor och sitter därför på den här fantastiska balkongen och jobbar. Så ni förstår säkert att nu när jag skriver det här blir jag helt varm inombords över hur härligt livet är just nu. Fantastiska följare, kärleksfulla vänner och på det ett nytt superkul jobb!

Nu till dagens rubrik! En av mina favorit grenar när till kommer till matlagning är när man möts av en tillsynes tom kyl. Det är en trött stämning i grönsakslådan, en burk med 1 portion köttfärsås grå häromdagen, en skål med vispgrädde och lite överblivna linser ligger på ett fat. Det ser inte ut att kunna bli något som passar ihop och verkligen inget som räcker till hela familjen eller de där 4 kompisarna som man (läs jag) spontant bjöd hem på middag.

Det är då man får trolla på riktigt och det är det som är det roligaste med matlagning, magin i att skapa något nytt, gott och spännande av något tråkigt.

Soppa är en rätt som kan vara både superlyxig och extremt enkel. Den passar både en tisdagkväll och på finrestaurang. När man gör soppa kan man ta vara på allt som finns i kylen eller frysen (nästan). Med de här tipsen hoppas jag att du får lite nya idéer på hur du kan trolla fram en god middag med det som finns hemma utan att behöva följa ett recept.

-gårdagens middag, linssoppa med tomater, potatis, morötter och halloumi.

5 tips på hur man gör en supergod soppa på det som finns i kylen:

1. Använd en buljong eller fond som är god i sig själv, då blir det en god soppa utan att man måste vara expert på att laga mat. Läs på innehållsförteckningen och se till att det bara är ”vanliga” saker i så får du inte i dig massa konstigheter och maten smakar inte heller märkligt.

2. Det mesta är gott i soppa. Passa på att använda alla grönsaker i grönsakslådan som börjat sjunga på sista versen. Det kan vara en tomat, en kvart paprika, en bit rotselleri och några potatisar.

3. Ha i resterna rätt ner i soppan. Det kan vara en portion överbliven köttfärsås, gryta eller en halv burk tomatsås, en skvätt grädde vispad eller flytande spelar ingen roll. Ner i soppan med det så får de nytt liv.

4. Skär en halloumiost i kuber och låt koka med i 5 minuter på slutet. Hur gott som helst i kryddiga tomatbaserade soppor! Halloumiost har jättelång hållbarhet så det ligger alltid i min kyl, perfekt i soppa, till sallad eller på grillen.

5. Smaka av soppan under hela koktiden. Mer salt? Då kan man ha i mer salt, buljong, soya, fisksås eller kanske soltorkade tomater. Mer syra? Använd vinäger, citron eller skvätt vin. Mer smak? kryddor, tomater, grädde, örter, vitlök och chilipasta kan vara det du söker.  Färska örter, lite olivolja, nymalen svartpeppar eller en klick crème fraîche är pricken över i när soppan väl ligger i tallriken.

En bra grund att utgå från för en soppa till 4-6 personer är:

1 kg grönsaker/rotfrukter
2 lökar
2 l grönsaksbuljong
Lite salt, kryddor du gillar, vitlök, smör att fräsa grönsakerna i innan buljongen åker på.

Önskar dig en fin dag med mycket god mat!