Frukostfrallor på havre och bovete

Glutenfri frukost, bröd

God morgon! Idag ska jag ta nya bilder till min hemsida, men först frukost. Såklart! Min favoritfrukost är hembakat bröd med smör och ost. Ibland en gurkskiva på också. Mycket svart bryggkaffe, gärna 3-4 koppar. Ett litet glas med någon god juice, smoothie eller iskallt bubbelvatten är pricken över i. Det är min bästa start på dagen. Nedan följer receptet på mina favoritfrallor just nu!

glutenfritt

 

Glutenfria frukostfrallor med havre och bovete

Saftiga frallor som håller i flera dagar i rumstemperatur i en platspåse.

Tid: 4 timmar
12 st.

600 g kallt vatten
1/2 pst färsk jäst
300 g bovetemjöl
40 g honung
1 tsk salt
30 g fiberhusk
160 g havregryn (kolla att de är glutenfria om du har celiaki)
Vispa vatten, jäst, bovetemjöl, honung och salt med elvisp till en slät smet.
Strö ner fiberhusk och vispa samtidigt med elvispen.
Blanda sen in havregrynen.
Låt degen svälla och jäsa i 3 timmar i en bunke täckt med plastfolie eller ett lock.
Dela upp degen i 12 bitar, jag brukar bara ta en sked och gräva upp en lagom bit.
Lägg bitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Blöt händerna med vatten och forma bitarna med lätta händer till frallor.
Strö eventuellt lite bovetemjöl över frallorna.
Låt jäsa på plåten i 20-30 minuter.
Grädda på 225 g i 25 minuter.
Låt svalna helt innan du skär i dom.

Frukost

Dela:

10 comments

  1. Låter som ett gott bröd!
    Kan man få mängderna i dl istället? Har ingen våg.
    Tack!
    Åsa

    1. Hej Åsa!
      Jag ska tänka på det i fortsättningen att skriva i dl, just när det kommer till bakning är det toppen att investera i en digital hushållsvåg. Då får man perfekt resultat varje gång. På matmått.se kan man omvandla till dl, men jag rekommenderar att låna eller köpa en våg för just det här receptet. Ha en fin dag!

  2. Tack för alla fina recept och inspiration. Älskar ditt instakonto:) Kan man frysa dessa?

    1. Hej Angelica! Tack, vad god jag blir! Ja det kan man, men de är godast när de inte varit frysta. Om du inte tror alla går åt, baka hellre en halv sats. Jessica

  3. Vilken superfin blogg du har!! Jag följer den redan slaviskt! Fina bilder och lagom med text. Ser fram emot veggo recept då jag är just det 😉 Kramis!!

    1. Hej Lina!
      Tack för din kommentar, du anar inte hur mycket den värmer. Firar 1 vecka som bloggare idag och det är fantastiskt härligt att redan ha en hängiven följare 🙂
      Vego blir det absolut mellan varven, många av mina vänner är veggosar så det lagas mycket vego hos mig.
      Kram!

  4. Hej! Är det inte så att alla havregryn är glutenfria men att de glutenfria är förpackade i en helt glutenfri miljö? Jag har celiaki och det är så jag har fått för mig att det är? Tack för en jättebra och inspirerande sida! Malin

    1. Hej Malin!

      Det stämmer, därför måste man när man har celiaki som du och jag välja de som är märkta glutenfria för att vara säker på att de är just glutenfria.
      De kan annars kontamineras med grödor som innehåller gluten både vid odling, skörd och förpackning.
      Ha en fin dag!

  5. Hej, kan man göra degen kvällen innan och låte den jäsa hela natten? 🙂

    1. Det går bra!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.