Kräftskiva & Kantarellpaj

kantareller

Idag ska jag och min pojkvän hem till min vän Edit och hennes man på middag, eller kanske man kan kalla det en kräftskiva eftersom vi ska äta just kräftor. Eller jag är en sån som mer går igång på tillbehören, är lite för rastlös och hungrig av mig för att pilla med skaldjur.

Först var planen att gå ut och käka så ingen av oss skulle behöva laga mat men till sist kom vi ändå fram till att det är mycket härligare att ses hemma. Så jag tog på mig att svänga ihop en paj och så ska vi ses hemma hos dom om några timmar.

Det fick bli en kantarellpaj, dessvärre med köpekantareller eftersom jag har noll svampplockartålamod. Jag önskar att jag var en svampplockare men nej. Jag tröttnar direkt och blir irriterad på allt från myggor till spindelväv. Att kunna gå in i mataffären och ösa ner drösvis med kantareller i en papperspåse är ren och skär lyx!

Grov pajdeg

Den glutenfria pajdegen gjorde jag på teff och bovetemjöl. Recept kommer från min och Marias bok ”Laga nytt”. Men det fungerar med vilken pajdeg som helst.

Glutenfri pajdeg.

Jag fyllde pajskalet efter att jag förgräddade det med 800 g kantareller, 1 gullök och 1 vitlöksklyfta som jag fräst i smör.

IMG_0015

Så på med äggstanningen bestående av 3 ägg, 2 dl crème fraîche, 1 dl grädde och 2 dl riven västerbottenost. Och lite salt och peppar såklart!

kantarellpaj

Sen gräddade jag hela kalaset i 35 minuter på 175 grader varmluft.

paj

Nu är det enda problemet att jag bara gjort en paj, och jag är så sugen på att prova den men det får vänta tills ikväll. Känns ju inte så tjusigt att komma med en halväten paj till middagen..

Hoppas ni har en härlig lördagskväll och njuter av sommaren!