Bacon recept!

Det är få grejer som inte blir godare med bacon. Man kan strössla knaperstekt bacon på typ vad som helst och det förhöjer rätten. Bacon är dock inte den klimatsmartaste grejen att käka så som med allt kött är det bra att välja sina tillfällen väl och njuta fullt ut!

potatismos med bacon

Var noga med kvalitén när du köper bacon. Den som simmar runt i en oklar vätska i pannan när du steker den är inte av schysst kvalité. Välj riktig bacon som är rökt. Jag gillar hemgårdens torrsaltade bacon, om jag inte köper över disk i köttbutiken. Jag bjuder givetvis på en ypperligt bra baconrätt dagen till ära för den 3 september är det internationella bacondagen!

Den här rätten har min pojkvän lärt mig att laga det är en dansk rätt som heter ”brændende kærlighed” alltså ”brinnande kärlek” och det är precis vad det är. Man gör ett riktigt gott fluffigt potatismos och sen steker man bacon och lök i småbitar som man häller över moset. Brutalt gott. Jag har adderat finhackad persilja och vitlök för lite extra smak.

bacon och potatis

brændende kærlighed

2 portioner

6 potatisar, mjöliga
1/2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk smör
vitpeppar
muskotnöt
100 g bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 persiljekvistar

Skala potatisen och dela den i kvartar.
Koka potatisen i saltat vatten tills den är genommjuk. Det tar ca 15 minuter.
Finhacka lökenm, vitlöken och bacon.
Stek på medelvärme i ca 15 minuter så löken karamelliseras lite och baconen får fin färg.
Häll av potatisvattnet och tillsätt mjölk, grädde, smör, lite muskot och vitpeppar till potatisen i kastrullen.
Ta fram en elvisp och vispa hastigt till ett fluffigt mos.
Finhacka persiljan.
Lägg mos på två tallrikar, toppa med lök, bacon och persilja.
Servera!

baconrecept