Havrekakor med mjölk

Det här är mina absoluta favoritkakor. Receptet kommer från boken ”Nytt fikabröd” som jag skrivit med Maria Blohm. Det är en bok fullproppad med recept på glutenfria sötsaker, utan mjölmixer med naturligt glutenfria mjöler. Vårt motto när vi skrev boken vad att glutenfritt skulle vara minst lika gott som sötsaker med gluten. Och det tycker jag att vi lyckades med. Nybakade kakor och ett glas mjölk är bland det godaste som finns. Det var därför det var lite jobbigt att skriva den boken, alltså innan jag tog reda på hur man bakade goda glutenfria kakor vara det inget problem att säga nej till bakverk. Nu kan jag utan problem alla dagar i veckan slänga ihop en plåt kakor. Det är härligt för mig, mindre bra för tänderna men det är ett senare problem. Kakor är kärlek, lycka och massor med glädje och det är viktigare än tandtroll. Att baka är dessutom min terapi och mycket mer ekonomiskt en psykologer så där sparar jag in så jag har råd att köpa eltandborstar och gå extra ofta till tandläkaren:)

Bakom kulisserna när vi fotograferade Nytt fikabröd. Vi är på en trottoar i hornstull och jobbar på en bild med jultema.

De här havrekakorna är söta, lite sega och salta. De har allt en perfekt småkaka behöver. Jag brukar dubbla receptet på havrekakorna och förvara överbliven deg som en rulle inlindad i plastfolie i kylen så man snabbt kan baka ett nytt gäng småkakor.

Foto Christina Sundien

Havrekakor

100 g smör
90 g ljust muscovadosocker
100 g rena glutenfria havregryn
50 g rent glutenfritt havremjöl
40 g maizena majsstärkelse
½ tsk salt
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman smör och strösocker.
Rör ner de övriga ingredienserna och blanda samman till en deg.
Rulla ut degen och dela den i 15 bitar.
Forma bitarna till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till kakorna med en gaffel.
Sätt in i ugnen och baka kakorna cirka 10-12 minuter.

Foto Christina Sundien