Jag fick baka tårta till prinsen!

Jag bakar tårta i Nyhetsmorgon

Idag fick jag äran att baka en doptårta till Prins Alexander. Jag gjorde en botten smaksatt med ingefära, kanel och rödbetor saftig ochmed massor av smak! Jag fyllde tårtan med äpplen kokta i socker och calvados och sen täckte jag den med vispad crème fraîche och vispad grädde. Tårtan blev så himla god, och passar ju hur bra som helst som helgfika även om man inte har en prins som ska döpas! Höstens smaker och färger i en tårta är fantastiskt! Nästan ännu bättre än jordgubbstårta.

Alltid lika roligt att starta dagen på TV4, så mycket härlig energi och underbara människor.

Receptet kommer här:

Tårta med rödbetor och äpple

Prins Alexanders tårta

En saftig glutenfri tårta med smak av äpple, kanel, ingefära och rödbetor.

3 ägg
3 dl socker
2 dl maizena
2 dl havremjöl (märkt glutenfritt om du har celiaki)
1 msk fiberhusk
2 msk vaniljsocker
1 msk ingefära
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
1 krm salt
150 g rödbetor, finrivet
100 g smält smör
½ dl koncentrerad äppeljuice
Glutenfritt ströbröd eller kokos till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker med elvisp i 3 minuter.
Blanda samman de torra ingredienserna och vispa ner de i äggsmeten.
Tillsätt rödbetor, smör och äppeljuice.
Vispa i ytterligare 3 minuter.
Smöra och bröa en springform.
Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter, 175 grader.
Låt kakan svalna och dela sen i två eller tre delar.

Äpplefyllning
6-7 svenska äpplen
1 dl calvados
1 dl socker

Kärna ut och skär äpplena i små kuber, behåll skalet.
Koka upp med calvados och socker.
Låt koka i 30 minuter och låt sedan svalna.

Gräddtopping
4 dl vispgrädde
4 dl creme friache
3 msk vaniljsocker

Vispa grädden lätt.
Tillsätt creme friache och vaniljsocker och vispa till en tjock fluffig kräm

Montering
1 rödbeta (ca 100 g)

Bred ut all äppelfyllning på ett eller två lager.
Bred tunt med gräddtoppingen.
Lägg ihop till en tårta och bred grädden runt om hela.
Skala och finriv en rödbeta.
Lägg lite i handen och pressa över tårtan så den får ett vackert lilarött mönster.
Låt stå ca 15 minuter och servera sedan.