Minska stressen kring maten

Minska stressen kring maten!

-och på så vis minska stressen i vardagen

Jessica Frej

Varför är det alltid bråttom när det kommer till matlagningen? Alltså jag är också där flera gånger i veckan och skyndar och stressar. Men visst är det märkligt? För matlagning eller bakning är ju världens bästa mindfullness övning. Att vara här och nu, utan att bli distraherad. Att bara stå rakt upp och ner och skala några kilo potatis. Det är yoga för själen om man bara kommer ihåg att andas lugnt och vara i stunden.

Att laga mat går fort idag. Det finns massor av snabblagade rätter och de är dom som såklart är bäst att laga när det är bråttom.  När man då vet att det bara kommer ta max en kvart eller halvtimme att bli klar med middagen så borde man börja slappna av och börja njuta av matlagningen.

Det är lite som att flyga, när man väl satt sig i planet så chillar man. Det går inte fortare för att man tittar på klockan eller frågar hur långt det är kvar. Man kan inte påverka det. Så borde man göra med matlagningen. Nu tar det en kvart, så nu är jag i det här och ser det underbara i att bara få stå här och se råvarorna förvandlas till en utsökt måltid för mig och min familj.

Det är mina tankar efter alla samtal jag haft med folk jag träffat de senaste veckorna när jag pratat om min nya bok. Alla vill att matlagningen ska gå så fort som möjligt, och jag med! Men det är viktigt att komma ihåg att slappna av när man lagar maten, för det kommer göra att man tycker det är roligare och man får en så mycket härligare kväll.

Det är så dumt att skynda sig med saker som ändå inte går fortare när man stressar. Risken är bara att man bränner sig eller skär sig. Lite som när man som jag bor på 45 kvm och springer genom lägenheten när jag letar efter något och har en tid att passa. Alltså det går inte snabbare för att jag springer när avståndet från hallen till sovrummet är 3 m. Det enda som händer är att jag snubblar, tappar något och där med får mer bråttom. Lite så tänker jag med mat, ha enkla snabblagade recept men laga dem i ett behagligt tempo och njut av nuet, lyssna på musik eller prata med din kärlek eller dina barn. Det är vardagslyx.

Snabba recept: tomatsoppa spagetti i mustig sås citronbönor

taormina