Nyponsoppa med apelsin

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Receptet på min nyponsoppa som man gör med nyponskalsmjöl kommer från min kokbok ”fest på 30 min.” och är en riktig favorit. Nypon innehåller massor med C-vitamin och ett glas varm nyponsoppa kan vara världens bästa start på en kylig höstmorgon och känns så mycket miljövänligare än ren apelsinjuice. Men allra godast är nyponsoppa som dessert tycker jag! Är riktigt sugen på att testa att göra någon form av nyponglass med nyponskalsmjöl också, det är ju så gott med nypon. Häromdagen skrev jag lite om att minska stressen kring matlagningen. Det här är precis ett sånt enkelt recept som man bara kan njuta av att laga. Det går fort, doftar gott och är bara ren och skär tillfredställelse att laga till efter maten och jag lovar att din familj, du själv eller dina gäster kommer bli barnsligt förtjusta i det du ställer fram till desserten.

Nyponsoppa recept

6 portioner

9 dl kallt vatten
¾ dl nyponskalsmjöl
¾ dl strösocker
1 ½ msk potatismjöl
2 apelsiner, saften

Vispa ihop allt utom apelsinsaften i en kastrull.
Låt det koka upp men avbryt när du ser första bubblan, annars kan det blir klistrigt.
Dela apelsinerna och pressa i saften, rör om och häll upp i en kanna.

Till servering:
Mandelbiskvier
Vaniljglass

Häll nyponsoppa i sex skålar eller glas, varm, ljummen eller kall. Det du tycker är godast.
Toppa med en rejäl glasskula och avsluta med mandelbiskvierna.

Förbered? Koka nyponsoppan dagen innan och förvara i kylskåp. Vill du servera den varm så värm försiktigt på spisen utan att den kokar.

Nyfiken på boken? kika på amelias supererbjudande