3 fel folk gör i stekpannan!

Hur steker man egentligen?

Det finns 3 vanliga fel som folk gör när de ska steka, som jag tänkte att ni ska slippa göra i framtiden så blir maten mycket godare. För när det kommer till matlagning så handlar det inte bara om vad man gör med vilka råvaror utan också hur man gör det. I det här inlägget blir det inget recept på hur man steker kött. Idag börjar vi istället med stekningen i stort, de här tipsen handlar främst om när man steker kött och kyckling.

Det är absolut bra att dra ner på mängden kött och kyckling idag eftersom det inte är så bra för miljön. Därför tycker jag att när man väl äter animaliska produkter så ska man göra det på ett sånt sätt så att det blir så njutningsfullt som möjligt.

En riktigt bra stekt köttbit om jag får säga det själv!

Vanliga misstag i stekpannan

1. Inte tillräckligt varmt i pannan. Det här gör i princip alla. Kan bero på att vi är otåliga och stressar med matlagningen. Men det som händer när man ska steka kött eller kyckling och pannan inte är tillräckligt varm är att maten kokar i pannan och inte får den där fina stekytan som är så god. Var inte rädd för att bränna maten, och var inte rädd för stekos. Det osar när man steker så är det bara. Om man känner att något är på väg att brännas, plocka upp det ur pannan och diska ur den för att sen börja om.  Höj värmen när du ska steka, det osar och skvätter men det blir gott!

2. Snålar med smör/fett. Om man vill ha en schysst utan på köttbiten eller kycklingen så gäller det ha bra med smör i pannan. Jag gillar bäst att steka i smör, bara helt vanligt smör. Man kan också blanda smör och neutral rapsolja, men jag tycker det blir bäst med smör. Tänk på att även om du lägger i 30 g smör i pannan så betyder det ju inte att du äter 30 g smör, det mesta åker ju ut i diskvattnet. Smöret är bara där för att hjälpa dig med den smakrikaste stekytan.

3. Kallt och vått kött i pannan. Innan köttet åker ner i den heta stekpannan med mycket smör så torka av ytan med hushållspapper så att de har en ”torr” yta och sen se till att om du har tiden så lägg fram köttet i rumstemperatur i god tid innan så det inte är kylskåpskallt, eftersom det då kyler ner pannan och vi är tillbaka på ruta 1 med för låg temperatur för att få till ytan.

Att steka hamburgare är också en konst, samma regler som för vilken köttbit som helst. Bra yta, rosa i mitten!

Sugen på att steka något gott? En annan råvara förutom kött som går att applicera dessa stektips på är faktiskt svamp. Testa min magiskt goda kantarelltoast!