Naturligt glutenfria kanelbullar- och de är så goda!

Hembakade kanelbullar

Recept på glutenfria kakor, muffins, våfflor och bullar finns i min och Marias bok “Nytt fikabröd- baka gott utan gluten”. Vi bakar naturligt glutenfritt, det betyder att vi inte använder färdig mjölmixer utan istället mjölsorter gjorda på bovete, majs, ris, potatis osv som helt av sig själva inte innehåller gluten.

Krispig bukett, äppelmust och en bakbok. Höstmys i sin renaste form.

Jag älskar kanelbullar, hallå vem gör inte det! Mitt problem var att när jag var 12-år så innebar det slutet på bullkalas eftersom jag fick celiaki dvs glutenintolerans. Mycket tråkigt! Ca 10 år efter min diagnos träffade jag Maria och vi började experimentera på hur man egentligen bör göra för att ta fram riktigt bra glutenfria recept. Det var svårt faktiskt jäkligt superduperaskrångligt men tillslut lyckades vi och det är jag så glad för! Eftersom jag nu kan käka gott glutenfritt bröd, kakor och bullar. Enda är att jag får baka det själv, men det tycker jag för det mesta är bara mysigt!

En vanlig vy när man jobbar som matskribent, åka bil med bullar som ska fotas. Man vågar inte packa ner de i påsar ifall de blir fula så man får helt enkelt ta ur plåten ur ugnen och ha den i knät under bilresan till fotostudion.

Recept glutenfria kanelbullar

Foto: Christina Sundien

Från boken “Nytt fikabröd- baka gott utan gluten”. Receptet är i gram, för det ger bäst och säkrast resultat när man bakar. Digital hushållsvåg finns att köpa till exempel här.

20 st

150 g rismjöl
50 g majsmjöl
150 g potatismjöl
100 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
75 g smör
350 g mjölk
20 g jäst
10 g xantangummi
10 g fiberhusk

Fyllning:
rumsvarmt smör
strösocker
kanel
kardemumma

Dekoration:
1 ägg
pärlsocker

Rismjöl till utbakning

pappersformar

Lägg alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi i en bunke.
Vispa med elvisp eller vingen till degblandaren i ca 5 minuter.
Tillsätt fiberhusken och xantangummit och vispa i ytterligare 2 minuter så det blandas väl.
Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 1,5–2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat underlag.
Kavla eller tryck ut till en rektangel.
Blanda kanel, kardemumma, socker och smör och bred över degen.
Rulla ihop degen från långsidan och skär den i 20 bitar.
Lägg bullarna i formar och låt jäsa ytterligare ca 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Grädda i ca 15 minuter.

Vill du hellre ha vaniljbullar? Skrapa ur fröna ur en vaniljstång, blanda med smöret och sockret så får du riktigt lyxiga vaniljbullar.

Sugen på att svänga ihop något sött och gott som går lite snabbare att baka? Kakor eller muffins?

Följ gärna bloggen på Bloglovin så missar ni inget 🙂

Redo att bakas <3

Dela:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.