Blogg- och konditorduellen

Jag pysslar ihop pralinerna

Igår tävlade jag i blogg- och konditorduellenbak- och chokladfestivalen. Jag är väldigt kluven till tävlingar, även om jag tycker det är kul så tycker jag också att det är väldigt jobbigt. För det är inte kul att tävla om det inte går bra tycker jag. Speciellt stressande känns det att tävla i ett sammanhang som jag behärskar. I blogg- och konditorduellen tävlar man i par, 1 bloggare och en konditor i varje lag. Det är först 45 minuter innan tävlingen som man får reda på vilka råvaror man ska jobba med och vem som man ska tävla med. Igår när jag kom till bak- och chokladfestivalen var jag allt annat än tävling sugen, hade sovit för lite och var allmänt stressad och uppe i varv. Jag blev ihopparad med Kim Lund, som jag aldrig träffat förut och det var bara att sätta igång.

Duktiga, glada, fina Kim!

Vi fick i uppgift att på 75 minuter skapa 20 st fyllda praliner och en päronpaj. Jag och Kim hittade varandra väldigt snabbt och skrattade mycket, vilket kändes bra för om man har kul blir det ofta väldigt bra. Vi valde att göra en mjölkchokladpralin med honungskaramelliserad mjölkchokladfudge och svartvinbärsgele toppad med en vacker ört som jag tappat namnet på men den är lila och påminner i smak om harsyra.

chokladpraliner-chokladfestivalen

 

Våra chokladpraliner redo att serveras

 

Kim gör mjölkchokladfudge

Hur gott?

Päronpajen blev en klassisk mördegsbotten, fylld med mazarin och päron, vi toppade det med en kräm på dulce choklad och spritsade syrad grädde smaksatt med vanilj över pajen. Sen dekorerade vi med karamelliserade mandlar och sesamfrön med ett uns av wasabi.

Vackra karamelliserade mandlar och sesamfrön.

Vår fina päronpaj

Jag och Kim stressade inte, skrattade, smakade på allt och tyckte att det vi gjorde blev riktigt gott. Efter att juryn bestående av 15 personer från publiken och 5 proffs lagt sina röster fick vi veta att vi lyckades kvala in till finalheatet. Finaluppgiften bestod i att göra en grand dessert. Jag och Kim käkade lunch och bollade lite idéer. Vi kom fram till att vi inte skulle göra något fancy, utan bara något riktigt gott som man vill äta med sked.

Juryn smakar av och röstar.

Vi gjorde 3 st minidesserter.

1. brownie med hallonsorbe, hallon och chokladkräm.

2. italiensk maräng med citronmellissocker, passionsfrukt, lemoncurd och kaksmulor.

3. dulcepannacotta, rostade mandlar, syrad grädde och stekt banan.

Desserter i långa rader

Så otroligt smarrigt! Vårt enda problem var att vi inte hade någon plan för upplägget så det blev riktigt fult haha, men gott och det är ju det viktigaste! Jag och Kim tog en varsin sked och åt upp resterna ur skålarna medan juryn provsmakade och tänkte att det är nästan så den här typen av dessert ska serveras. Bara varje dessert i en varsin djup tallrik och varsin sked så man bara kan hugga in.

Innan glassen kom på tallriken. uppläggen blev sisådär:) men så himla gott!

Vi hamnade tillslut på en hedrande silver plats, och jag är så glad för det! Tack Kim för att du var världens härligaste och bästa lagkompis, utan dig och dina proffsknep hade vi aldrig kommit så långt! Det var verkligen än ära att få baka med Kim Lund, Kim är bara 24 år gammal och vann tidigare i år den prestigefulla tävlingen Årets Bagare.

Jag och Kim med chokladfestivalens viktigaste personer Magnus och Tony.

Btw, testa den nya syrade grädden när ni gör tårtor och desserter. Supergod lätt vispad med lite vanilj i, fräsch syra och underbar krämighet.

Med silvermedaljen i bakfickan känner jag mig lite sugen på att tävla igen. Det är ju ändå kul, allafall när det går bra:)

Vinnarna, Hela Sverige Bakar Caroline Ahlqvist och Konditorn Cecilia Andersson. GRATTIS!!