Kockarnas kock 2016

I måndags delades Svenska Gastronomipriset ut på Operakällaren i Stockholm, inför 300 gäster från restaurangbranschen. Det mest spännande priset i mina ögon är  kockarnas kock 2016, men kockarnas krog är också en lista som jag brukar hålla ögonen på. Juryn består av 100 av de bästa kockarna i Sverige.

Om någon undrar vem som åt upp alla ljuvliga chips med löjrom så kan det varit jag..

Om någon undrar vem som åt upp alla ljuvliga chips med löjrom så kan det varit jag..

Jag var självklart på plats och hade det helt fantastiskt. Vackra operakällaren, fina vänner och kollegor och massor med god mat! Som en dröm!   Här kommer listan, nu vet vi var vi kan spendera våra pengar framöver (inte för att det brukar vara ett så stort problem :D) 🙂 Alla vinnare i alla kategorier hittar ni här.

Vinnaren, Daniel Berlin!

Vinnaren, Daniel Berlin!

KOCKARNAS KOCK 2016

(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa kockarna i Sverige)

 1. Daniel Berlin, Daniel Berlin, Skåne Tranås
 2. Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen
 3. Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm
 4. Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
 5. Björn Frantzén, Frantzén, Stockholm
 6. Magnus Ek, Oaxen Krog, Stockholm
 7. Jacob Holmström, Gastrologik, Stockholm
 8. Paul Svensson, Fotografiska, Stockholm
 9. Adam Dahlberg, Adam&Albin, Stockholm
 10. Stefan Karlsson, SK Mat&Människor, Göteborg
 11. Daniel Höglander, Aloë, Älvsjö
 12. Stefan Ekengren, Galleriet på Görvälns Slott, Järfälla
 13. Fredrik Jonsson, Volt, Stockholm
 14. Mikael Einarsson, Djuret, Stockholm
 15. Marcus Jernmark, Frantzén, Stockholm
 16. Tommy Myllymäki, Svenska Brasserier, Stockholm
 17. Tom Sjöstedt, Lilla Ego, Stockholm
 18. Karin Fransson, Hotel Borgholm, Borgholm
 19. Martin Berg, Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
 20. Joakim Almqvist, Punk Royale, Stockholm


KOCKARNAS KROG 2016

(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa kockarna i Sverige)

 1. Fäviken Magasinet, Järpen
 2. Esperanto, Stockholm
 3. Daniel Berlin, Skåne Tranås
 4. Frantzén, Stockholm
 5. Gastrologik, Stockholm
 6. Oaxen Krog, Stockholm
 7. Mathias Dahlgren, Matsalen, Stockholm
 8. Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
 9. Adam&Albin, Stockholm
 10. Sturehof, Stockholm
 11. Operakällaren, Stockholm
 12. Aloë, Älvsjö
 13. Lilla Ego, Stockholm
 14. Volt, Stockholm
 15. Galleriet på Görvälns slott, Järfälla
 16. Punk Royale, Stockohlm
 17. Vollmers, Malm
 18. Agrikultur, Stockholm
 19. Ekstedt, Stockholm
 20. Bastard, Malmö
Lite champagne för att fira vinnarna

Lite champagne för att fira vinnarna

De fetmarkerade har jag käkat hos, utom nr 15. Görvälns slott men dit ska jag nästa vecka så snart har jag. Jag är så peppad på det restaurangbesöket. Stefan Ekengren bossar i köket där, han ligger som nummer 12 på kockarnas kock listan.

Jag träffade Stefan på bokmässan och han tyckte att vi skulle boka bord på slottet så det gjorde vi. Efter att bara pratat korta stunder med Stefan den helgen förstod jag att han verkligen kan sin mat, eller ja det visste jag men att jag gillar hans sätt att beskriva mat och prata om mat. Så jag tror jag kommer älska maten på slottet. Återkommer givetvis till det efter besöket!

Ställen på listan som jag tycker man verkligen ska besöka är Lilla ego och Punk Royale. Lilla ego för att de i mitt tycke just nu lagar Stockholms godaste mat. Punk Royale för att det är jäkligt roligt ställe, jag har skrivit om dom här.

Men man måste ju inte gå på restaurang för att käka gott, här hittar du exempelvis recept på en ljuvlig pasta!