Knäckig äppelpaj med havregryn

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jag älskar allt med äpplen, både i mat och bakverk. Syrliga äpplen passar till så himla mycket. Nu på hösten är jag som allra mest sugen på äpplen. En lång frisk promenad i skogen och sen komma hem och baka en äppelpaj det är mitt recpet på en lyckad höstdag. Eller en annan episk höstdag är när det regnar på tvären och är helt grått ute men man har inga måsten. Man kan stanna hemma i värmen, baka äppelpaj och sen vira in sig i en stor filt och krypa upp i soffan och kolla på en serie samtidigt som man äter pajen med glass direkt ur formen..

Knäckig äppelpaj

Det här är nog det bästa äppelpajsreceptet jag någonsin gjort! Och äppelpaj med en klick créme fraiche eller en kula vaniljglass är ren och skär lycka på ett fat om du frågar mig.

Tid: 10 min + 30 min

500 g svenska äpplen
½ tsk kanel
150 g smör
2 ½ dl ljust muscovadosocker
½ dl vispgrädde
1 dl majsmjöl
½ tsk bakpulver
3 dl havregryn
1 tsk flingsalt (löst packat.)

Sätt ugnen på 200 grader.
Klyfta äpplena och lägg i en pajform.
Strö kanel över äpplena.
Bryn smöret i en kastrull, dvs smält det under omrörning tills de skummar och är gyllene i färgen.
Ta av från värmen.
Slå i muscovadosocker och vispgrädde och rör om.
Tillsätt majsmjöl och rör om till en slät smet.
Rör i bakpulver.
Till sätt havregryn och salt och bred massan över äpplena i formen.
Grädda på 200 grader i 30 minuter.
Servera ljummen med en klick creme fraiche eller vaniljglass.

IMG_0046

Dryckestips!
Servera ett litet glas calvados till äppelpajen för att riktigt maximera äppelsmaken.