Görvälns slott -24 timmars semester

Stefan Ekengren, superkocken och bloggaren som jag hade nöjet att träffa på årets bokmässa, jobbar som köksmästare på Görvälns slott som ligger i Järfälla utanför Stockholm. På bokmässan bestämde jag mig för att boka in ett dygn på slottet. Jag har inte haft någon ledig dag på månader och kände att jag verkligen behövde att dygn av total avkoppling.

24-timmars semester är något jag och min sambo är ganska bra på att få till några gånger varje år. Nyckeln är att komma bort hemifrån, stänga av alla plingljud i telefonen och bara göra det som faller en in. Vi började vårt dygn med lunch på Rolfs kök innan vi körde ut till Görvälns slott. Sjukt bra start, återkommer till Rolfs köks luncher i ett annat inlägg pga episka.

slottsweekend-stockholm

Vi ankom till slottet vid 13.30 i huvudbyggnaden ovan ligger restaurangen och receptionen.

slottsweekend

Jag blev ju glad bara av den här strassbeklädda nyckelknippan. Vi fick rum nummer två som låg i en byggnad till vänster om huvudbyggnaden. Jag hade läst att alla rum är olika så jag var såklart jättenyfiken på hur vårt rum skulle se ut.

go%cc%88rva%cc%88ls-slott-rum

Jag blev inte besviken, ett rum helt i guld.

go%cc%88rva%cc%88lns-slott-stefan-ekengren

På bordet väntade champagne, chips av både potatis och jordärtskockor och många små olika chokladbitar.

go%cc%88rva%cc%88lns-slott-slottspark

Vi vilade lite och sen gick vi ut och tog en magiskt vacker promenad i slottsparken. Alltså att vara ute såhär års är så vackert. Repar en stressad själ väldigt snabbt.

ja%cc%88rfa%cc%88lla-skog

Löven brinner och luften är klar. Det är ruggigt och mörkt men ändå ljuvligt när man inte har några måsten och håller hand med den man är kär i.

ho%cc%88stpromenad

Ursäkta att jag tenderar att bli prentantiös med kolla färgerna!

go%cc%88rva%cc%88lns-slott-vetten

Att stå och småfrysa vid spegelblank sjö när man vet att man snart ska tillbaka till sitt gyllende rum och dricka champagne i ett varmt bad. Ej tråkigt!

go%cc%88rva%cc%88ls-slott-badrum

Badkar där man kan få plats bekvämt trots att man är två pers på 175 & 185 cm, plus poäng! Och utsikten mot trägården. Vet inte när senast jag och M hade så mycket tid att helt ostört prata med varandra. Vi pratar månader. M är den mest intressanta, roliga och härliga människan jag känner. Det är nästan att jag blir förvånad själv när man får tid att umgås på riktigt, är jag tillsammans med den här fantastiska människan? Helt otroligt. Tid, så sjukt viktigt för att inte tappa bort det man har.

go%cc%88rva%cc%88lns-slott-ja%cc%88rfa%cc%88lla

Vid 19.40 gick vi upp till huvudbyggnaden för middag. Förväntningarna var skyhöga, så sent som i förrgår vann Görvälns pris för bästa smaksättare.

stefan-ekengren-husman

Vi åt sju rätter, jag kommer visa mina favoriter här. Första och faktiskt den  jag tror att jag tycker var överlägset bäst, en gul ärtbuljong med fläsk. Som en sjukt raffinerad ärtsoppa. Jag skulle kunna dricka detta till lunch varje dag. SJUKT GOTT!

stefan-ekengren-kantarelltoastKantarelltoast, jag blev så glad över att de ordnat en glutenfri version till mig. Rätten serveras i en ljummen mortel och med ett tunt brödflarn som man mortlar ner, där i morteln väntar smörstekta kantareller och en varm kryddostkräm. Så. Himla. Gott. Och snyggt, sjukt snygg rätt.

stefan-ekengren-smaksa%cc%88ttare

stefan-ekengren-hummer

En umamibomb till hummerrätt fick vi också provsmaka, den är inte på menyn ännu men på väg dit. Kul att få testa något i utvecklingsstadiet. Tydligen gör de så ibland, att gästerna får prova något de inte beställt för att få feedback på vad de tycker innan rätten hamnar på menyn. Ödmjukt och kul!

galleriet-restaurang

Svamp i alla dess former med en smakrik svambuljong att dricka till. Gott, gott, gott om man älskar svamp som jag!

galleriet-stefan-ekengrenMest minnesvärda vinet var detta. Vi tog vinpaket så fick smaka många roliga och goda viner. Men detta är det jag utan tvekan ska försöka få tag i. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva smaken, men tänk dig ett sjukt gott bärnstensfärgat dessertvin, fast minus sötman. Älskar det!

stefan-ekengren-husman-natur-och-kultur

I morse vid frukost hann jag också träffa Stefan himself och skaffa mig ett signerat ex av hans nya bok husman. En välarbetad kokbok med recept på alla klassiska rätter och många roliga texter av Stefan. Jag blir genast väldigt sugen på att genast göra kålpudding och raggmunk när jag bläddrar i boken. Vill man laga riktig husman så är det i Stefans bok man hittar inspirationen.

Summan av det här sjukt långa inlägget. Unna er 24-timmars semestrar ibland. Det gör underverk. Eller ordna relax hemma, ta hand om er. Sov. Vila. Gå i skogen. Ät god mat. Det är det absolut viktigaste när det kommer till att vara glad, inspirerad, kär och lycklig. Det räcker ofta med bara 24 timmar för att komma ikapp, vilket de allra flesta av oss har tid att unna oss ibland.