Kyckling i ugn- allt på en plåt

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jag älskar rotfrukter, det är verkligen supermat. Gott, hälsosamt och klimatsmart. Man kan sannerligen inte begära mer av en råvara. Här är  de bakade tillsammans med riktigt schyssta kycklingklubbor. Fördelen med att baka allt ihop är förutom att man spar tid och disk är att alla smaker lyfter varandra när de får gosa ihop sig i ugnen. Och när maten är i ugnen har man ju tid för en power nap på soffan, en dusch, leka med kidsen eller kanske svara på det där viktiga mailet. Perfekt vardagsmat men också en schysst bjudrätt på helgen. Då kan du lyxa till det lite och slänga ihop en härlig sallad till och göra en sås på mosad fetaost och en burk créme fraiche så är du hemma. Receptet gjorde jag till amelia nummer 21, sugen på tidningen? kika här. 

Kyckling i ugn- allt på en plåt

Tid: 10 min + 40 min
4 port.

1 kg blandade rotfrukter (palsternacka, rotselleri, morötter, potatis. Det du hittar i kylen)
1 kg kycklingklubbor (Välj kyckling av hög kvalité för bästa möjliga smak och vänlighet mot kycklingarna)
1 fänkål
4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad dragon
1 krm chiliflakes
2 msk honung
½ dl olivolja

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rotfrukterna och skär ner de i klyftor, kuber och skivor.
Dela fänkålen i klyftor.
Skala vitlökarna och dela på mitten.
Lätt allt på en plåt med bakplåtspapper.
Häll på övriga ingredienser.
Tvätta händerna och blanda sedan runt alltsammans med händerna.
Sätt plåten i ugnen och en timer på 40 minuter.
Beroende på din ugn så låt de eventuellt gå på grilleffekt ett par minuter  på slutet för att få extra färg.
Servera.