Dulce de leche – laktosfri

laktosfri-dulce-de-leche

Jag har gjort helt egen dulce de leche från grunden. Varför kan man fråga sig när den man köper färdig är så god. Jo för att jag ska föreläsa ikväll och efter jag har snackat klart sk jag bjuda publiken på några smarriga efterrätter. Som alltid så är det några som inte tål grejer så jag ville göra en glutenfri, laktosfri och nötfri dessert så alla kan äta samma. Jag bestämde mig för att göra banoffee pie som är en av mina favoriter. Men så kom jag på att inte kunde använda den färdiga dulce de lechen som finns utan måste göra en själv. Jag gjorde en drös sökningar på engelska och fick fram på ett ungefär hur man kunde göra, sen översatte jag till våra mått och ingredienser. Det tog ca 7 timmar att koka egen dulce de leche, men resultatet blev himmelskt!

laktosfritt-dulce-de-letche

Så alla laktosintoleranta där ute som drömmer om banoffee pie, så här gör man laktosfri dulce de leche!

Dulce de leche recept

4 1/2 dl strösocker
5 dl laktosfri vispgrädde
10 dl laktosfri mjölk 3%
1 tsk salt
1 stor emaljerad gryta eller tjockbottnad kastrull

Koka upp alla ingredienserna och dra sen ner värmen så det sjuder.
Låt sjuda i ca 7 timmar, rör då och då tills du har en tjock kolasmet.
Låt svalna och gör sen exempelvis banoffee pie.
(Om den blir lite grynig så mixa den med stavmixen så blir den slät. Min var gryning när den kokat klart. men den efter mixning spegelblank.

Färdigkokad men lite grynig.

Efter mixning med stavmixern, spegelblank.