Barnsligt enkelt och festligt gott. Liten insats och stor utdelning, det blir alltid favoriter i min bok. Det här är världens bästa rätt eftersom den är supersnabb att svänga ihop men ändå blir så god att den funkar på en festligare helgmiddag med ett gott glas rött vin till och en härlig sallad. Höstlovsmat som man jag gärna njuter av efter en dag ute bland höstlöven.
Italienska köttbullar
Tid: 30 min
4 port
Tomatsås
1 burk krossade tomater + ½ burk fylld med vatten
2 msk ketchup
1 msk grönsaksfond
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Köttbullar
500 g nötfärs
1 ägg
1 msk lökpulver
1 dl hackade örter (färska eller frysta)
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk sambal olek eller chili flakes
1 dl vispgrädde
Till servering:
Spagetti, parmesanost och ruccola
Sätt på pasta vatten i en stor kastrull.
Koka upp alla ingredienser i tomatsåsen i en stekpanna med höga kanter.
Sänk värmen så såsen bara sjuder på svag värme.
Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna i en bunke.
Blöt händerna och rulla små köttbullar som du direkt lägger i den varma tomatsåsen.
Låt köttbullarna sjuda i tomatsåsen i 15-20 minuter tills de är klara.
Koka undertiden spagetti och riv parmesanosten.
Servera med ruccolasallad.