Högrevschili med choklad

foto: Lina Eidenberg Adamo

foto: Lina Eidenberg Adamo

Högrevschili 

Den här chilin tar tid att koka men aktiv tid handlar det bara om 20 minuter matlagning och sen har man gudagod middag. Här är perfekt att dubbla upp och frysa in för att ta fram en dag när energinivån är i botten. Nu när snön ligger utanför så är det underbart gott med varm och mustig gryta. Testa det här istället för tacos på fredag. Ni kommer inte bli besvikna det lovar jag! Enkel, okomlicerad matlagning med stora smaker. Det är det bästa som finns! Gott att dricka till är en ljus lager till exempel corona.

6 port ( frys in det som blir över eller ha i matlåda, perfekt!)

1 kg högrev
1 pkt bacon
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
25 g smör
2 msk koncentrerad oxfond
2 msk tomatpuré
½ msk spiskummin, malen
½ msk koriander, malen
½ msk torkade oregano
1 tsk chilipeppar
33 cl ljus öl, exempelvis corona eller sol
3 dl vatten (ev. mer att späda med)
1 torkad anchochili
1 msk kakao

Till servering för 4 pers:
2 burkar kokta svarta bönor, sköljda
2 dl gräddfil
isbergssallad
färsk koriander
majschips

Skär köttet i kuber 3-4 cm stora.
Bryn köttet i omgångar i smöret i en het stekpanna.
När de har schysst stekyta lägg över de i en gryta.
Skär bacon , lök och vitlök i mindre bitar.
Stek alltihop tillsammans med kryddorna i stekpannan i 5 minuter.
Tillsätt tomatpurén och svetta den hastigt. Häll på ölen.
Koka ur pannan och ha ner allt grytan.
Tillsätt vatten, den hela anchochilin och kakao.

Låt koka under lock på lägsta värmen i 8 timmar.
Rör om då och då och kika om du behöver hälla på lite mer vatten.
När den är klar ska den vara som en mörk gegga, låter inte så gott men är gudomligt.
Servera med kokta svarta bönor, gräddfil, majschipssallad och färsk koriander.

PS. missa inte årets härligaste event i helgen.