Halloumiburgare med avokado

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Halloumiburgare kan på inget sätt jämföras med en vanlig burgare. Så tänk inte att det ska vara samma grej, eller att det ena ska ersätta det andra. Det här är en helt fantastiskt god burgare, och en riktig favorit hos mig! Det som är smidigt med halloumi är att det är så himla lång hållbarhet på den osten så man kan alltid ha det hemma för den håller hur länge som helst! Den picklade löken är ett måste till tycker jag. Den passar också jättebra till min chili som jag bloggade om häromdagen. En burk med picklad lök kan alltid stå på lut i kylen, även gott på en matig macka eller till fredagstacon. Det kanske ser ut som att man behöver många olika grejer men jag lovar er det här är jätteenkelt att svänga ihop och går på nolltid! Den största utmaningen är att hitta en mogen avokado:)

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Foto: Lina Eidenberg Adamo

 Halloumiburgare med avokado

4 port.

2 pkt halloumi á 200 g
olja att steka i

Picklad lök
1 rödlök
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten

Dressing
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 liten citron zest och saft
1 vitlöksklyfta
1 krm tabasco
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Till servering: 
huvudsallad
2 tomater
2 avokado
100 g strimlade soltorkade tomater
Hambugerbröd eller toastbröd

Dela halloumin i 2 delar på längden.
Skiva rödlöken så tunt du kan i ringar.
Koka upp ättika, vatten och socker.
Lägg löken i den varma ättikslagen och låt den dra tills servering.
Riv eller pressa vitlöken i en skål.
Riv över citronskal och pressa ner citronsaften.
Tillsätt salt, peppar, tabasco och dijonsenap.
Blanda runt och ha sen i creme friache och rör ihop till en slät dressing.
Skiva tomater och avokado skölj salladen.
Hetta upp en stekpanna med olja i.
Stek halloumin på medelvärme ca 4 minuter på varje sida så den får fin färg och är helt varm och mjuk hela vägen igenom. (den stekta halloumin kan hållas varm i en 100 g ugn om det behövs, viktigt att den är helt varm vid servering då är konsistenes som bäst, därför steker man den sist).
Bred dressing i bröden på både botten och locket, strö ut soltorkade tomater, lägg på ett salladsblad, skivor av tomat och avokado. Lägg på halloumin, toppa med den picklade rödlöken, lägg på locket och hugg in.

Tips!
Ett kaffefilter är perfekt för att servera burgare i.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Foto: Lina Eidenberg Adamo

PS min kompis Linda tävlar ut tre signerade ex av min bok just nu, kanske blir du den lyckliga vinnaren?