Frallor med valnötter och aprikos- glutenfria

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Glutenfria frallor

Att svänga ihop en bröddeg på kvällen är minst lika bra för den mentala hälsan som yoga. Lägg undan telefonen och sätt på exempelvis Tracy Chapman och njut av egentid i mjöldammet. Frallorna behöver inte frysas utan håller sig mjuka och färska i flera dagar i en platspåse i rumstempratur. Hembakat frukostbröd ger absolut mysigaste julstämningen vilken dag som helst.

Bonus: gluten- ägg- och mjölkfria 

6 dl kallt vatten
1/2 pkt färsk jäst
6 dl  bovetemjöl
2 msk honung
1 tsk salt
3 msk fiberhusk
2 dl havregryn (kolla att de är glutenfria om du har celiaki)
2 dl valnötter grovt hackade
1 dl aprikoser grovt hackade

Vispa vatten, jäst, bovetemjöl, honung och salt med elvisp till en slät smet.
Strö ner fiberhusk och vispa samtidigt med elvispen.
Blanda sen in havregrynen.
Låt degen svälla och jäsa i 3 timmar i en bunke täckt med plastfolie eller ett lock.
Dela upp degen i 12 bitar, jag brukar bara ta en sked och gräva upp en lagom bit.
Lägg bitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Blöt händerna med vatten och forma bitarna med lätta händer till frallor.
Strö eventuellt lite bovetemjöl över frallorna.
Låt jäsa på plåten i 20-30 minuter.
Grädda på 225 g i 25 minuter.
Låt svalna helt innan du skär i dom.