Pumpasoppa med äpple

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Oräkneliga gånger har jag serverat den här soppan på middagar, fester och event och den blir alltid lika uppskattad. Min mysigaste soppa passar lika bra en vardag som på en adventsmiddag med familjen eller varför inte serverad i små koppar till glögg minglet med kompisarna. Soppa är alltid gott, får du rester, frys in och tina en ruggig kväll när du inte orkar laga mat. Jag brukar också ha den här soppan som pastasås, om jag råkar få soppa över alltså. Då blandar jag upp den med nykokt pasta, river över parmesan och strösslar knaperstekt chorizo på toppen. Sjukt gott! Rester använda på ett lite fantasifullt sätt blir verkligen helt nya matträtter som ibland slår ursprungsrätten. Eller så känns det som det gör det bara  för att det är så överraskande kul med en ny twist. Nog om rester, här kommer receptet på min favvosoppa! Till den här dricker jag gärna samma cider som är i soppan, min favorit just nu är nr 1803 på bolaget Cidre Biologique. Receptet på de goda glutenfria frallorna hittar ni också här på bloggen. 

Pumpasoppa

Tid: 30 min

1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 kg butternut pumpa. Skalad och delad i mindre bitar.
40 g smör
4 dl torr äppelcider (finns på systembolaget)
1 liter god kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Till servering:
pumpakärnor

Hacka lök och vitlök, det behöver inte finhackas då soppan kommer att mixas senare.
Svetta lök och vitlök i smör i en stor kastrull.
Lägg i pumpan.
Häll på cider, buljong och grädde.
Låt koka till pumpan är helt mjuk, inte under lock.
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
Servera med pumpakärnor.