Dragonkyckling, godaste receptet!

Vi kan väl prata lite om dragon. Dragon är nämligen världens mysigaste krydda för mig. När jag var barn var bland det festligaste som fanns bearnaisesås, inte den hemgjorda sorten, inte den kylda sorten utan pulversåsen. Mamma vispade på fredagskvällen ihop 1 1/2 dl vatten och hela påsens innehåll i en svart liten teflonkastrull och sen tillsatte hon 25 gram smör när såsen hade börjat sjuda. Jag försökte alltid i smyg tillsätta 25 gram extra eftersom det stod på påsen att det skulle vara 50 gram men att man kunde ta 25 gram för ”en magrare sås”. Jag insåg att det i det här sammanhanget var synonymt med en mindre god sås.

Pulversåser äter jag inte längre, jag vet hur lätt det är att svänga ihop en bea på smör och ägg och min favoritkrydda dragon så pulversåsen fyller ingen funktion i mitt liv men jag minns den med kärlek. Bearnaisesås var fest, ledighet och fredagsmys. Så alltid nu när jag äter något med dragon så får jag den här mysiga känslan i kroppen. Minnet av barndomens fredagar med disneyklubben, små stjärnorna och hela familjen i soffan. Några av mina bästa minnen. Även om man inte hyser såhär romantiska känslor för dragon och får ett rosa skimmer i kroppen när man äter det tycker jag ni ska testa min super enkla dragonkyckling i helgen. Perfekt mat att bjuda på när man har middagsgäster hemma eller bara vill ha något lite extra härligt till middag. I och med att det är dragon i kommer alla som gillar bearnaisesås att känna igen och älska smakerna men här kommer de in i ett annat sammanhang.

Foto:Lina Eidenberg Adamo

Foto:Lina Eidenberg Adamo

Recept dragonkyckling med klyftpotatis

Funkar också till nykokt basmatiris om man inte är lika kär i potatis som jag är. Att ha samma vin i såsen som det du vill servera till maten är ett gammalt beprövat knep, då vet man att det kommer passa ihop!

Tid: 45 min

1 kg potatis
salt
olivolja

800 g kycklingfilé
salt
peppar
25 g smör att steka i
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 dl vitt vin, torrt
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
3 msk torkad dragon
2 msk kycklingfond
2 msk dijonsenap

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader.
Klyfta potatisen och lägg den på ett bakplåtspapper på en plåt
Ringla över olja och salt.
Blanda om med händerna.
Baka i ugnen i ca 40 minuter.
Skär kycklingen på längden i 3 delar.
Salta och peppra kycklingen.
Stek kycklingen i en het stekpannan så den får fin färg.
Lägg den stekta kycklingen åt sidan.
Fräs lök och vitlök i stekpannan på medelvärme i ca 5 minuter.
Tillsätt vin, creme fraiche, grädden dragon, fond och senap.
Vispa så allt blandas väl.
Lägg tillbaka kycklingen i pannan.
Låt den bli varm igen.
Smaka av med salt och peppar.

Ps missa inte mina julklappstips.