Knäck recept – på mitt sätt

hemgjordknack

Knäck är mitt favorit julgodis, efter ischoklad. Eller de delar nog första platsen. knäck är jättelätt att göra hemma, och allra enklast om man har en termometer. Då kan det i princip inte gå fel. Jag gör inte min knäck i små formar för helt ärligt så blir jag tokig då. När de välter och rinner ut. Min knäck skär jag i bitar, så mycket snabbare och enklare. Jag tycker jag har världens bästa kökstermometer, den kan man köpa bland annat här. I min knäck ingår lite salt, det kan man ta bort om man vill, men det blir godast med. Jag lovar! I år har jag cashewnötter istället för mandlar. Av den enkla anledningen att jag hade det hemma. Det går bra med precis vilka naturella nötter som helst.

Grädde, sirap och socker.

Formen redo innan knäcken börjar koka

Håller koll på temperaturen hela tiden

Knäcken har stelnat.

dags att skära upp knäcken

Man kan ha den i stavar eller kuber

knackbrack-recept

Knäck

1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl mandel eller cashewnötter
1/2 tsk flingsalt

Klä en avlång brödform med bakblåtspapper.
Häll nötter och salt på pappret
Blanda grädde, sirap och socker i en vid tjockbottnad kastrull.
Koka upp och stick ner termometern.
Knäcken ska är klar när den når 125 grader, vilket hemma hos mig tog ca 10 minuter.
Häll den varma knäcken i formen med nötter och salt.
Ställ svalt tills de stelnar.
Skär i fina bitar med en vass kniv.
Förvara i en burk med lock med bakplåtspapper mellan varje lager.

knack-med-salt

 

Sugen på mer julgodis? här hittar du min ischoklad.