Fruktsallad extra allt

En jultradition i vår familj är att alltid äta fruktsallad till dessert efter julbordet. Vi gör fruktsalladen tillsammans och serverar med vispad grädde. Otroligt gott. För att göra det ännu godare så har jag på senare år lagt till en supergod marinad/sockerlag till frukten som gör det hela till en riktigt lyxig efterrätt. Den här gör jag ofta när jag har fest hemma och den är också med i en av menyerna i min bok ”Fest på 30 min.”  och bilden nedan kommer från boken. Underbara Johanna Åkerberg Kassel har tagit den.

Fotograf: Johanna Åkerberg Kassel

Fruktsallad extra allt

När jag var barn blev jag alltid tokigt besviken när den efterlängtade desserten som nalkades var fruktsallad. Men när jag blev äldre och visare kom jag ju på att fruktsallad är vansinnigt gott om man gör det på rätt sätt med uteslutande god frukt (d.v.s. inte stenhårda päron, äpplen och övermogen banan), bär och en smakrik dressing.

Dressing
1 vaniljstång
1 kanelstång
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl vatten
1 dl gula russin
½ dl rom
Sallad
2 apelsiner
2 dl vindruvor
1 dl granatäppelkärnor
2 dl tärnad mango
2 dl tärnad ananas
2 dl hallon

Till servering:
3 dl vispgrädde

Skrapa ur vaniljstången med en vass kniv och lägg både stång och frön i en liten kastrull. Lägg i övriga ingredienser till dressingen utom rommen, och låt koka upp.
Plocka ur kanelstången och vaniljstången och häll dressingen i en skål. Tillsätt rommen.
Skala och filéa apelsinerna, gärna med en kniv så allt det vita försvinner och lägg filéerna i skålen med dressingen. Dela vindruvorna på hälften och lägg i skålen. Lägg ner övriga ingredienser och blanda runt.
Vispa grädden fluffig och lätt och servera.

Alkoholfritt?

Hoppa över rommen, eller låt den koka med i när du kokar ihop dressingen så försvinner alkoholen.

Tips: Mango, ananas och hallon hittar du i frysdisken om det ekar tomt i fruktdisken. 

-recept ur min kokbokFest på 30 min.” Bonnier Fakta.

Sugen på mer jul, jag kommer posta julinspiration hela vägen fram till julafton. Här hittar du Ischokladknäckköttbullargrönkålssallad och risalamande här på bloggen.