Släng aldrig äggen!

agg-datum-hallbart

Ett alltid lika aktuellt ämne är det här med matsvinnet. Det är så sjukt lätt att slänga mat, för att man inte orkar ta reda på vad man ska göra med resterna eller för att man helt enkelt är osäker på hur man tar reda på om maten är okej att äta.

Det finns en grej som man aldrig får slänga och det är ägg. Jag har nämt det här tidigare i tidningen amelia, men det tål att upprepas. Inte minst för att jag upptäckte när jag var på Gotland med pappa senast att han inte heller hade koll på detta så jag kan tänka mig att det är många som inte vet hur det är med ägg.

Äggets hållbarhet är uträknad på om man har dom i rumstemperatur, trots att de allra flesta av oss har de i kylen. I kylen så håller de avsevärt mycket längre än i skafferiet därför blir datumstämpeln superförvirrande.

Hur kollar man då om ägget är okej?

Superlätt! Knäck ägget på en tallrik och kolla på vitorna. Det ska finnas två stycken, en bullig som ligger närmast gulan och en ”vattnig” som flyter ut. Ser det ut så är ägget ätbart. Om det bara är en vita är det bättre att skicka det i papperskorgen.

Jag har aldrig varit med om att ägg har hunnit bli dåliga, då har jag haft ägg som stått i kylen 6 veckor efter datumet gått ut och de är fortfarande bra. Så släng inte äggen, kolla läget!