Smörstekt torsk med jordärtskocka

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Smörstekt torsk med ärtor, dill och jordärtskocka

Tid: 45 min
4 port.

400 g torskrygg i 4 bitar
1/2 tsk salt
600 g jordärtskocka
4 vitlöksklyftor med skal
150 g smör
½ tsk salt
4 skivor bacon
1 citron saft och zest
250 g gröna ärtor
1 dl plockad färsk dill
svartpeppar, nymalen

Salta torsken med 1/2 tsk salt och lägg på hushållspapper.
Sätt ugnen på 200 g.
Skala jordärtskockan.
Dela i mindre bitar så alla är lika stora.
Bred smöret i en ugnsfastform.
Lägg i skockor, vitlök och salt.
Baka i 30 minuter, rör om då och då.
Stek baconen knaprig och låt rinna av på hushållspapper.
Tina ärtorna i kokhett vatten några minuter.
Stek torsken på hög värme i mycket smör tills den är gyllenbrun.
Ta av från värmen och låt torsken ligga kvar i pannan tills den når 50 grader i innertemperatur. Har du ingen termometer går det bra att helt enkelt trycka lite lätt på fisken och se att den skivar sig och är glansig och fin men inte rå.
Plocka upp skockorna ur smöret.
Blanda skockorna med dill, lite svartpeppar, ärtor, citronsaft och zest.
Servera med torsken och baconen.

Tips! Sila och spara smöret som skockorna tillagats i. Kan användas till att smaksätta potatismos, bre på bröd eller steka i.