Baka enkelt

grytbrod

För ovanlighetens skull inte ett glutenfritt recept, utan ett bröd gjort på vetemjöl. Jag bakade det här som påskbröd till familjen och de insisterade på att jag skulle dela det här enkla men supergoda recept. Jag får lita på deras smaklökar eftersom jag själv inte kan smaka då jag är glutenintolerant.

enkelt brod

enkelt grytbrod

Grytbröd

6 dl kallt vatten
10 g jäst
10 1/2 dl vetemjöl
2 msk honung
1 msk salt

Vispa ihop vatten och jäst.
Rör i vetemjöl, honung och salt.
Rör till en lös deg.
Täck bunken med plast och låt jäsa i 6 timmar i rumstempratur.
Rör om i degen efter 4 timmar.
Hetta upp ugnen med en emlajerad gjutjärnsgryta (ca 4 l) i till 250 grader.
Ta ut grytan, strö solroskärnor i botten.
Häll i degen.
Sätt på locket och baka i 30 minuter.
Ta av locket och sänk värmen till 210 grader.
Baka i ytterligare 15 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Servera.

baka enkelt recept