Så kokar du färskpotatis på rätt sätt!

Det viktigaste att tänka på när man kokar potatis är att salta vattnet och det är verkligen inte bara för smakens skull utan också för konsistensen.

Kan vara världens bästa utsikt

Det är nämligen så att om man inte har salt i vattnet så kommer det lilla saltet som finns naturligt i potatisen att dras ut i vattnet eftersom naturen alltid strävar efter att det ska bli balans. Jag minns inte den exakta förklaringen till detta men jag fick lära mig det på naturkunskapen i skolan, och sen den dagen så glömmer jag aldrig saltet.

Visst är det intressant det där, när man vet varför man ska göra en grej så är det mycket lättare att komma ihåg att faktiskt göra det.

koka_potatis

Koka färskpotatis

2 kg färskpotatis (den som man köper otvättad är godast tycker jag)
vatten
salt (2 tsk per liter vatten)
ett par dillkvistar

Gör såhär:
Skrubba potatisen ren.
Koka först upp vattnet.
Salta och tillsätt potatis och dill.
Koka i 15-20 minuter så den är mjuk hela vägen igenom.

Tricket med färskpotatis är alltså att man först kokar upp vattnet och därefter tillsätter potatisen. Till skillnad mot vanlig potatis där man kokar upp potatisen med vattnet. Färskpotatisen som är en primör mår bäst av att komma ner i hett vatten och tas upp precis när den är klar. Är man riktigt petnoga kan man sortera potatisen innan så de små kokar för sig och de stor för sig.

Det går jättebra att använda stjälkarna på dillen för att smaksätta vattnet.

Förutom nykokt färskpotatis så är en helt klassisk potatisgratäng min absoluta favoriträtt. Mitt bästa recept på potatisgratäng som man gör på bara 4 ingredienser hittar du här!

Förutom årets första färskpotatis är väl de första svenska jordgubbarna med gräddmjölk det absolut godaste i världen?