Sparrisrisotto utan krångel

sparris

Nu vet jag att många kommer kanske bli lite irriterade på mig. Men jag skulle vilja avliva det här med att ”man måste röra precis hela tiden” när man gör risotto. Visst blir det jättebra när man gör det! Stärkelsen kommer bättre ut i buljongen och gör risotton sådär ljuvligt krämig som man vill ha den. Men med det sagt, det blir risotto ändå även om du inte rör precis varenda minut. Ibland har det hänt att jag inte rört mer än kanske 5-6 gånger under hela koktiden för att jag roddar med annat och det blir också gott.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Så om risotto skrämmer dig just för att du måste stå still vid en kastrull i 30 minuter och aldrig sluta röra, så slappna av. Du kan lugnt laga risotto och bara röra lite ibland. Jag lovar:)

Ett annat knep jag har är att jag alltid kokar vatten i vattenkokaren och så häller jag från den ner i kastrullen. Jag häller i fond eller buljong direkt i riset och tillsätter sen bara vatten från kokaren då och då. Annars gör man så att man har en kastrull med buljong vid sidan av som man skedar upp från. Helst hemgjord buljong, men handen på hjärtat hur många av oss gör hemgjord buljong. Inte jag iallafall om det inte är så att jag råkar vara superledig 0ch rastlös mitt i vinter och sugen på ett roligt köksprojekt. Då kanske jag kokar en fond eller buljong men inte annars.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Sparrisrisotto enkelt recept

Tid: 30 min
4 port.

3 klyftor vitlök
1 gul lök
1 dl olivolja
4 dl carnaroliris
3 dl torrt vitt vin, gärna det vinet du tänker servera till maten.
12 dl varm grönsaksbuljong (alt. 12 dl hett vatten från vattenkokaren och motsvarande 2 buljongtärningar)
25 g smör
2,5 dl riven parmesan
500 g sparris
1 citron

Till servering:
Svartpeppar
Olivolja

Finhacka vitlök och lök.
Fräs det i olivolja i en tjockbottnad stor kastrull tills löken är genomskinlig och mjuk.
Tillsätt riset och låt det suga upp oljan.
Häll på vin.
Rör hela tiden.
Tillsätt buljongen löpande under omrörning i ca 20 minuter.
Rör i sparrisen och rör försiktigt i 5 minuter till.
Ta av från värmen och rör i smör, pressad saft av citron och parmesan.
Servera med nymalen peppar, eventuellt mer parmesan och olivolja.

syrén

Gillar du sparris så testa också sparris med ramslök!