Iskall rabarbersoppa med vit chokladmousse

Jessica Frej recept

Det är försvinnande gott och går att göra på frysta eller färska rabarber. Om du inte har rabarber själv, lyssna med grannarna för de som har rabarber brukar ofta ha så det räcker och blir över. Har du bråttom så välj vaniljglass istället för mousse, tänk bara på att välja en glass av bra kvalité. Det vill säga att den bara innehåller naturliga grejer och allra helst bara socker, grädde, ägg och vanilj.

I vårt rabareberland på Gotland bor det världens gulligaste kaniner. Eller i och i snarare under landet:)

Soppan går utmärkt att förbereda flera dagar innan och förvara i kylskåpet eller frysa in.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Isad rabarbersoppa med vit chokladmousse

Tid: 20 min plus tid att kyla
4 port.

3-4 rabarberstjälkar ca 400 g
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 tsk nystött kardemumma

Skölj av rabarben och skär i bitar.
Lägg ned i en kastrull och strö över socker och vaniljsocker.
Häll på vattnet så det täcker och koka 10 minuter.
Ta av från värmen.
Låt dra ett par timmar och sila sedan bort rabarbern.
Ställ soppan i frysen i 30 minuter innan servering.
Vispa grädden lätt med kardemumman.
Smält chokladen i vattenbad eller i micron.
Låt den svalna något så den är flytande men inte varm.
Häll ner den i grädden under omrörning.
Häll den kalla soppan i skålar och toppa med moussen.