5 tips för världens bästa hamburgare

Jag älskar hamburgare, det är jag inte direkt ensam om men det är inte alla som vet vad som krävs för den perfekta burgaren men det tycker jag att jag vet och såklart vill jag dela med mig av mina bästa tips.

tips hamburgare

Stekpannan är din bästa vän

Många tänker sig nog att burgaren ska få hamna på grillen i sommar men faktum är att det blir allra godast i stekpannan. Man vill ha så mycket yta som möjligt på burgaren och att den ska bli precis genomstek alt ha lite rosa kärna (obs bara om man vågar, så här skriver livsmedelsverket om rå köttfärs). Så hetta upp en stekpanna rejält och ha i några droppar rapsolja. Lägg i burgaren och tryck till. Stek tills den fått fin färg, vänd och tryck till igen och låt den bli lika tjusig på andra sidan med.

hamburgare tips

Val av bröd

Jag gör sällan burgare själv med hamburgerbröd. Jag tycker det helt enkelt blir för mycket bröd. Om jag får välja så steker jag ett par skivor toastbröd i lite smör och har till min burgare. Blir helt perfekt tycker jag.

Vilket kött

Nymald och grovmald köttfärs vill jag ha. Gärna på högrev, bringa eller flank. En bra fetthalt är på ca 20% för en saftig burgare, men steker du rätt tycker jag den helt vanliga färsen man köper som är 10% också fungerar. Jag är alltid noga med att välja svenskt kött.

2 tsk salt per kilo färs är perfekt mängd. Jag blandar färs och salt försiktigt. Man vill inte överarbeta färsen, då blir det sega burgare. Sen lägger jag färsen på en bit plastfolie och formar en rulle. Rullen lägger jag i kylen tills det är stekdags. Då plockar jag fram den och skivar lagom tjocka burgare kg blir ca 7-8 burgare.

Hur man får till osten

När burgaren börjar bli klar i stekpannan så ska osten på så den hinner smälta. En kall skiva ost på en hamburgare gör ingen lycklig. Den ska vara smält och krämig. Mina ostfavoriter till hamburgare är cheddar och svarta sara.

halloumiburgare

Hur äter man

Såklart med händerna men för att inte bli kladdig så lägg burgaren i ett kaffefilter, det är helt perfekt! Då kan man också ha ganska överlastade burgare utan att det blir svårt att äta, me like!

Milkshake, läsk, lemonad eller en iskall öl är är jätteviktigt att servera till för den bästa burgarupplevelsen.

Ett supergott tillbehör till burgare är picklad lök. Om man är trött på kött så kolla in min supersmarriga halloumiburgare 🙂

recept picklad lök

Och så måste jag bara tipsa om Toms trippel lök burgare, han säger att världens bästa burgare är en myt men det håller jag inte med om. Jag tror mycket väl att den här trippel lök burgaren kan vara den bästa i världen.