Sommarfräsch halloumi och 3 bra tips!

Jessica Frej

När jag lagade mat på Nyhetsmorgon senast så blev den här halloumin med gremolata oerhört populär bland provsmakarna. Så kul, gremolata är verkligen enkelt att laga och passar till sommarens alla grillkvällar, på rostat bröd eller som en smaksättare i risotto.

bladpersilja

Tre bra halloumitips!

1. Det viktigaste att tänka på när man steker halloumi är att inte ha för hög värme. Då blir den bränd men inte mjuk. Jag vill att den ska vara varm och mjuk hela vägen igenom och fint gyllenbrun på utsidan. Så stek på medelvärme i mycket olivolja.

2. När man delar en halloumi är det många som skivar den på ”kortsidan” men det bästa sättet att få fina bitar är att dela den på långsidan, det finns en naturlig delning i osten där så pilla in fingrarna och bryt osten i två.

3. Halloumi har extremt lång hållbarhet så man kan alltid ha ett par paket i kylen, så vet man att man alltid kan fixa en god middag. En oöppnad förpackning håller i över ett år.

halloumirecept

tomatersvenska tomater

gremolata recept

Halloumi med gremolata

2 pkt halloumi
olivolja att steka i
2 citroner
2 dl persilja
1 tsk chiliflakes
2 små klyftor vitlök
4 msk olivolja

800 g blandade smakrika tomater
salt
färskt bröd

Stek halloumin på medelvärme i olivolja
Den ska bli genom varm och få gyllenbrun färg.
Tvätta och riv skalet av citronerna.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda citronsaft, citronskal, finhackad persilja, chili och vitlök.
Hacka tomaterna i oregelbundna bitar.
Servera den varma halloumin med gremolata och tomater och färskt bröd.