Hemligheten bakom sommarens godaste bearnaisesås!

I min bearnaisesås har jag alltid brynt smör, och jag lovar er det är det absolut godaste sättet att göra det på.

Kan man laga bearnaise så kan man alltid imponera på sina vänner och faktum är att det är mycket lättare än vad man tror att göra sin egen bearnaise, testa får ni se!

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Bearnaise med brynt smör

Tid: 20 min

1 bananschalottenlök
1 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk torkad dragon till lagen
200 g smör
2 äggulor
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk torkad dragon att smaksätta med

Hacka löken till bearnaisesåsen och lägg i en kastrull ihop med vatten, vinäger och 1 matsked dragon.
Låt det koka i 3–4 minuter tills det återstår 2–3 msk vätska.
Sila bort löken och dragonen. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt svalna.
Smält smöret på låg värme i en egen kastrull. När smöret smält, fortsätt att ha det på värmen och rör hela tiden till det blir bärnstensfärgat och doftar nötigt. Häll smöret i en liten kanna.
Vispa ner äggulorna i vinägerreduktionen. Ha det på väldigt svag värme och vispa hela tiden medan du droppar i smöret. Det får inte bli för varmt då spricker såsen. Är det för svag värme så tjocknar den inte. Smaksätt såsen med svartpeppar, salt och dragon.

Foto Lina Eidenberg Adamo

Foto Lina Eidenberg Adamo

Tips! Till Bearnaisen serverar jag grillad grön sparris eller grillad biff.

Sparrisen ringlar jag olivolja över och grillar 3-4 minuter så den får färg, blir varm och något tillagad.

När det kommer till biffen så väljer jag en fin svensk biff som jag torkar av med hushållspappaer, saltar och pepprar. Sen låter jag den bli rumstempererad och grillar ungefär 2-3 minuter på varje sida. En bra storlek på biffar är 250-300 gram som man sen är 2 personer som delar på.  Är de för tunna är de svårt att få bra yta och ändå att de är medium i mitten.