Paj på rödbetsblast!

Foto Lina Eidenberg Adamo

jessica frej

Mangoldpaj med valnötter

Jag älskar mangold, mycket för att jag tycker det är så snyggt. Finns det mangold i olika färger när jag är och handlar kan jag inte låta bli att handla det. Såklart är det gott också! Det går bra att ersätta mangold rakt av med rödbetsblast, det blir minst lika bra och ett jättebra sätt att ta till vara hela grönsaken. Köper du grönsaker med blast kom ihåg att skära av den direkt då. Om den sitter kvar så drar den vätska ur exempelvis betorna och de blir mjuka och tråkiga.

Tid: 20 min + tid för gräddning
4 port.

Pajskal
3 1/2 dl bovetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 msk fiberhusk
1 msk kallt vatten
1/2 tsk salt.

Sätt ugnen på 200 grader.
Knåda ihop allt till en deg.
Tryck ut degen i en springform.
Förgrädda i 5 minuter på 200 grader.

Fyllning
1 salladslök
½ l löst packad mangold/ 2 nävar eller lika mycket rödbetsblast
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 dl parmesan
1 dl valnötter
1/2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
6–7 soltorkade tomatbitar

Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva löken och lägg i pajskalet.
Hacka mangolden grovt och lägg i skalet.
Riv över parmesan och hacka soltorkade tomater och lägg i de med.
Lägg i valnötterna.
Vispa ihop ägg, crème fraiche, salt, peppar och mjölk.
Häll äggstanningen i pajskalet.
Grädda i 30 minuter på 175 grader.

Servera 🙂

Sugen på söt paj? kika här