Mustig gryta med trattisar

foto Lina Eidenberg Adamo

foto Lina Eidenberg Adamo

Herregud vad många som var ute och plockade svamp i helgen. Mitt instagramflöde var som en aldrig sinade svampskog. Högar med trattkantareller på olika köksbord. Kul! Jag plockade inte en enda svamp men hade en underbar helg ändå med mina favoritmänniskor.

Höstgryta med trumpetsvamp

En mustig höstgryta är bland det godaste som finns tycker jag. Torkad svamp funkar perfekt i en sån här gryta men har du färska går det också bra. Grytan behöver ett gäng timmar på spisen för att bli sådär perfekt men den sköter sig själv.

4-6 port.

800 g högrev
200 g rökt sidfläsk
½ l torkad trumpetsvamp eller trattkantareller alt. 1 liter färsk
1 solovitlök
smör att steka i
1 l rött vin
2 st lagerblad
2-3 kvistar timjan
4 kvistar persilja
3 msk oxfond
svartpeppar
vitpeppar
persilja till servering

Dela högreven i grytbitar om 4×4 cm.
Salta och peppra.
Skiva fläsket i cm stora bitar.
Skala löken.
Skala vitlöken och hacka den i småbitar.
Stek köttet och fläsk på högvärme så de får rejält med färg i en stekpanna.
Häll köttet i en gryta.
Häll vin, lagerblad, timjan, fond och persiljekvistar i grytan.
Låt småkoka under lock i 4 timmar.
Strö över färsk persilja och servera med förslagsvis kokt potatis, potatismos eller klyftpotatis.

Supergott och går fint att frysa.

Btw imorgon kommer ett nytt avsnitt av ”Lättlagat med Jessica Frej” Missa inte 😉