Världens bästa matlåda

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Det finns vissa rätter som lämpar sig bättre än andra just att ta med till jobbet. Här kommer mina älsklingar. Plus i kanten är ju också att man sparar någon tusenlapp i månaden på att ha matlåda vs att äta ute. Och det bästa är att det är oftast är godare med hemlagat, speciellt den här ljuvliga rätten!

Melanzane parmigiana

En av mina absoluta favoriträtter, ursprungsreceptet fick jag från en kvinna som heter Donatella som jag hamnade på middag hos i Rom för många år sen. Jag har förenklat det något eftersom jag gillar när det är lättlagat.

Tid: ca 30 min + tid i ugn och dyl.
4 port.

3 engångs folieformar eller en stor ugnsform.

1 kg aubergine ca 3 st
2 msk salt
1 dl olivolja
3 pkt mozzarella ost á 125 g.
1 lök i strimlor
1 kruka färsk basilika
3 dl parmesan, riven

Tomatsås
3 vitlöksklyftor, pressade
4 msk tomatpuré
1 msk shiraha eller sambal
2 burk krossade tomater

Skiva aubergine på längden i centimeter tjocka skivor och lägg på en plåt
Salta och låt stå en timme.
Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
Häll av allt överflödigt vatten, ringla olivolja över skivorna.
Lägg skivorna på ett ugnsgaller.
Sätt en tom plåt i ugnen med ett bakplåtspapper på så eventuella droppar hamnar på den. Baka i ugnen på gallret i 20 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål.
Sänk värmen i ugnen till 200 grader.
Skiva mozzarellaosten i ½ cm tjocka skivor.
Finhacka basilikan.
Varva aubergine, lök, basilika, mozzarella och tomatsås i en ugnsfast form.
Toppa översta lagret med parmesanost.
Gratinera i 40 minuter.
Låt stå och svalna/sätta sig i 20 minuter innan servering.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Något att laga i helgen och förbereda för nästa veckan kanske? Nu ska jag göra chokladmousse till en plåtning imorgon, sen jag åka iväg och fika med min mamma och ikväll äta middag med favoritmänniskor.

En riktigt bra torsdag helt enkelt:)