Minisemester i Saltsjöbaden

I måndags så checkade jag in på Grand hotel Saltsjöbaden. Kocken Fredrik Malmstedt som tidigare drev en av mina favoritrestauranger 50 kvadrat i Visby är numer ansvarig för mat och dryck på hotellet. Så när han mailade och tipsade om att komma förbi och äta följande meny var jag inte sen att ringa och boka, och jag passade även på att boka övernattning, så det skulle blir lite mer än bara ett restaurangbesök.

Amuse

Smörstekt kungskrabba med morot, pepparrot & buskkrasse

Sotad torskrygg med vit soya, fänkål, blåmussla & dill

Dryck: Loimer Brut Rosé, Weingut Loimer, Niederösterreich

Förrätt:

Gotländskt ägg 63°c med svart tryffel, skogssvamp, vattenkrasse, kastanj & lagrad svensk ost

Dryck: Nußberg Gemischter Satz DAC, Weingut Wieninger, Wien & Sauvignon Blanc ”Gamlitzer”, Weingut Sattlerhof, Südsteiermark

Varmrätt:

Grillad gotländsk oxe, lök, purjo, malt & portvin

Dryck: Blaufränkisch ”Leithaberg”, Weingut Heinrich, Burgenland

Dessert:

Svenskt höstäpple, smörkola, blekselleri, oxalis & hasselnötter

Dryck: Loimer Grüner Veltliner-Riesling Auslese, Weingut Loimer, Niederösterreich

 

Maten var som ni nästan kan läsa er till något helt fantastiskt. Vi åt den i Franska Matsalen och det var otroligt vackert. Det kommer mer gästspel med konceptet ”winemakes dinner” och jag hoppas verkligen jag kan nästa gång också. Fredrik berättade också att de kommer ha ett julbord utöver det vanliga och jag tror honom. Jag som hoppades att Fredrik skulle öppna 50 kvadrat igen i Visby, känner mig nu något gladare när jag vet att jag bara kan åka ut till Saltis för att äta supergod mat.

Jag gillar verkligen Grand hotell Saltsjöbaden för dess intressanta historia. När jag går genom rummen föreställer jag mig hur det var att bo här för 100 år sen och jag blir obeskrivligt nyfiken. Hotellet är lite slitet, och behöver lite putsning här och där för att verkligen vara toppklass men det är charmigt, fräscht och bra service. Otroligt sköna sängar, fantastisk utsikt och som sagt riktigt bra mat! Franska Matsalen är verkligen vacker och om jag gifter mig någon gång så skulle jag mycket väl kunna tänka mig att ha festen där och sen att alla gäster kan sova över eftersom det finns hela 137 hotellrum.

Nu är jag hemma igen och håller som bäst på att planera rätterna inför Nyhetsmorgon på söndag. Det blir riktigt höstigt vill jag lova!

Söker ni enkel middagsinspiration? Kika här!