Mormors Shepherds pie

Den här rätten lagade min mormor ofta när jag var liten och alla vi barn älskade den och ”beställde” det ofta när vi skulle till mormor på middag. Det här är äkta ”comfort food” för mig.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Shepherds pie

Tid:30 min + 15 min
4 port.

Potatismos
1 kg potatis
salt
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
25 g smör

Färsen
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 dl tomatpuré
½ dl soja
500 g nötfärs
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
150 g riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Undertiden potatisen kokar gör färsen.
Finhacka gul lök och vitlök.
Stek lök, vitlök och nötfärs i en stor stekpanna med 2 msk smör.
När köttfärsen är genomstekt addera tomatpuré och soja och stek det ett par minuter.
Tillsätt vatten och köttbuljong och låt småkoka några minuter.
Häll av potatisen.
Koka upp mjölk, grädde, smör, vitpeppar och muskot.
Häll över potatisen och vispa med elvisp till ett fluffigt potatismos.
Häll köttfärsen i en ugnsform.
Bred potatismoset ovanpå.
Strö över den rivna osten.
Gratinera i ugnen i 15 minuter på grilleffekt.
Servera med blandad sallad.

Tips! Mormor har alltid gjort potatismos med elvispen och det blir fluffigt och jättegott! Men har du ingen elvisp så använd potatis stöt eller en ballongvisp.

Tänk på att ALDRIG använda mixer eller stavmixer för då blir det klister.